Acupunctuur Vught
Acupunctuur is in Nederland inmiddels niet meer weg te denken. In onze praktijk in Vught zetten we acupunctuur met succes in ter ondersteuning van de reguliere fysiotherapie behandeling én als op zichzelf staande behandelmethode.
Wanneer acupunctuur
De Wereldgezondheidsorganisatie omschrijft al meer dan vijftig aandoeningen die met succes middels acupunctuur kunnen worden behandeld. Ben je benieuwd of acupunctuur voor jou een positieve bijdrage kan leveren? Overleg gerust met onze acupuncturist.
- Gynaecologie:menstruatie, PMS (premenstrueel syndroom), overgangsklachten, zwangerschapsklachten, zwangerschapswens, ondersteuning fertiliteitstrajecten (vruchtbaarheid) en moxa bij stuitligging.
- Pijn:acupunctuur kan helpen bij het verlichten van pijn, zoals spier-, pees- en gewrichtspijn, neuropatische (zenuw)pijn, spanningshoofdpijn en migraine.
- Mentale klachten: stress, burn-out klachten, onrust, angst en depressie.
- Spijsverteringsklachten: PDS en maag- en darmklachten.
- Immuunsysteem: allergieën zoals hooikoorts en afweer in het algemeen.
- Voedingsadvies: zowel traditioneel Chinees (oosters) als orthomoleculair (westers)
- Slaapproblematiek
- Stoppen met roken
De juiste specialist
Om goede acupunctuur te kunnen bieden is het belangrijk dat je medisch goed onderlegd bent. Onze acupuncturist Janneke den Otter is van oorsprong fysiotherapeut en volgde daarnaast een vierjarige post-HBO studie acupunctuur. Janneke kijkt anders naar je klacht, werkt aan de juiste energiebalans in het lichaam en zet het lichaam zo aan tot herstel. Onze praktijk is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA).
Ervaringen met onze praktijk
Ontdek de kracht van acupunctuur
Een andere kijk op jouw klachten
Wat is Acupunctuur?
Een acupuncturist herstelt de balans in het lichaam door het gebruik van kleine naaldjes. Deze naaldjes worden geplaatst op specifieke punten op de huid die in verbinding staan met organen en systemen elders in het lichaam. Door deze punten te activeren, breng je de energiestroom in beweging, wat het herstel bevordert. Hierdoor verminderen klachten of verdwijnen ze helemaal.
Wat kun je verwachten?
Een goed beeld van jouw dagelijks functioneren is belangrijk voor een passend behandelplan. Daarom neemt de acupuncturist de tijd voor een uitgebreide intake tijdens de eerste afspraak. Hierbij worden vragen gesteld over onder andere je eet-, leef- en drinkgewoonten, energieniveau, stoelgang, menstruatiecyclus (indien van toepassing), erfelijke achtergrond en slaappatroon. Vervolgens zal een behandelplan worden opgesteld dat is afgestemd op jouw individuele behoeften.
Tijdens de acupunctuurbehandeling worden de naalden voorzichtig ingebracht op de gekozen acupunctuurpunten. De meeste patiënten ervaren geen pijn en voelen zich ontspannen tijdens de behandeling. De duur en frequentie van de behandelingen variëren afhankelijk van je persoonlijke behoeften en reactie op de therapie.
Vergoeding
Behandeling door een bij NVA aangesloten acupuncturist wordt vaak
(deels) vergoed vanuit je aanvullende zorgverzekering. Informeer bij je zorgverzekeraar naar de mogelijkheden. Je hebt geen verwijsbrief nodig van de huisarts voor een bezoek aan de acupuncturist.
Veelgestelde vragen
Een acupuncturist probeert de energiedoorstroming in specifieke delen van het lichaam te herstellen. Dit gebeurt door dunne naalden in te brengen op bepaalde punten in de meridianen. Hierbij worden altijd wegwerpnaalden gebruikt. Deze naalden zijn veel dunner dan injectienaalden.
Tijdens een acupunctuurbehandeling worden dunne, steriele naaldjes op specifieke punten in het lichaam ingebracht die zich op de meridianen bevinden. Afhankelijk van de klacht blijven de naalden ongeveer 20 minuten zitten. De zogenaamde “verblijfsnaaldjes” die soms gebruikt worden bij ooracupunctuur kunnen zelfs een week blijven zitten.
Bij acupunctuur worden meerdere naalden tegelijk oppervlakkig in je lichaam geprikt, en deze blijven langer zitten. Dry needling daarentegen gebruikt meestal slechts één naald voor een kort prikje. Daarnaast heeft dry needling geen invloed op de energie in je lichaam.
De kosten voor een intake voor acupunctuur kost 80 euro. Een behandeling acupunctuur kost 69 euro. Acupunctuur wordt vaak deels vergoed vanuit de aanvullende verzekering en valt niet onder het eigen risico.
Acupunctuur, een alternatieve therapie, wordt vaak deels vergoed vanuit de aanvullende verzekering en valt niet onder het eigen risico. Vanuit de basisverzekering krijg je geen vergoeding voor acupunctuur.
Wil je meer informatie over de vergoedingen of over de tarieven van acupunctuur? Neem dan contact op met onze praktijkassistente.
Wij werken bij onze acupunctuur behandelingen altijd met steriele wegwerpnaalden. Wij zijn bovendien aangesloten bij de NVA en werken volgens de door hen opgestelde hygiënevoorschriften. We nemen wat hygiëne betreft geen enkel risico.
De prikjes van de dunne naalden voelt u nauwelijks. Het inbrengen van een naald wordt door de meeste mensen dan ook niet als pijnlijk ervaren.