kleuter zindelijkheid

Zindelijkheid bij peuters

Als de zindelijkheid bij je peuter om welke reden dan ook niet op gang wil komen (vanaf ongeveer 3,5 jaar), bieden de kindertherapeuten, die zich hebben gespecialiseerd in zindelijkheidsproblematiek, deskundige hulp en zorg.

Direct een afspraak maken

Voor iedere hulpvraag de juiste specialist en behandeling

Onze behandeling volgt het kind en niet andersom. Zorg die echt bij je past, dat is waar wij voor staan.

Zindelijkheid bij peuters

Het zindelijk worden is niet iets dat ineens gaat en je kind zal dat, net als leren lopen of praten, doen in een eigen tempo. Tussen de twee en drie jaar zal het de meeste kinderen lukken om overdag zindelijk te zijn, 's nachts is dat tussen de drie en vier jaar. Sommige kinderen hebben meer moeite met zindelijk worden dan anderen, maar tegen de tijd dat ze vier jaar worden en naar de basisschool gaan is het natuurlijk wel fijn als ze geen luier meer hoeven te dragen. Als de zindelijkheid, om wat voor reden dan ook, niet op gang wil komen (vanaf ongeveer 3,5 jaar) kan je peuter voor hulp terecht bij onze kindertherapeuten die zich gespecialiseerd hebben in zindelijkheidsproblematiek.

Begeleiding als zindelijk worden niet lukt

Er zijn een aantal oorzaken te noemen, waardoor het zindelijk worden niet wil lukken. Bij een aantal daarvan kan kindertherapie hulp bieden. De kinderbekkenfysiotherapeut zal eerst bespreken hoe het zindelijk worden tot nu toe is verlopen. Mogelijk is er sprake van een lichamelijke oorzaak, een functiestoornis of een prikkelverwerkingsstoornis. De therapeut zal hiernaar op zoek gaan en bij een vermoeden van een lichamelijke oorzaak doorverwijzen naar een medisch specialist.


Bij de behandeling van je kind worden ouder(s) altijd nauw betrokken. De kinderbekkenfysiotherapeut of prikkelverwerkingstherapeut doet veel aan voorlichting, zodat je de signalen leert herkennen die duiden op een volle blaas bij je kind. Ook zal zij uitleggen hoe je daarop het best kunt reageren.


Daarnaast kan de kinderdiëtist een rol spelen als je kind last heeft van obstipatie, chronische diarree, buikklachten of maag- en/of darmproblemen.

Maak direct een afspraak