Mondgedrag, eten en drinken bij peuters
Afwijkende mondgewoonten en moeite met eten of drinken zijn nadelig voor de gezondheid en het welzijn van je peuter. Neem gerust contact op voor een deskundig advies van onze kinderlogopedisten.
De juiste zorg en aandacht voor je peuter
Peuters kunnen moeite hebben met goed eten en drinken omdat ze niet goed kunnen slikken, bijten, zuigen of afhappen. Bij afwijkend mondgedrag gaat het om open mondgedrag, verkeerd kauwen of slikken, zuigen op duim, vinger of speen of ademen door de mond en dit alles beïnvloedt de gezondheid van een kind. De kinderlogopedist is er voor gespecialiseerde hulp en begeleiding.
Voor iedere hulpvraag van je peuter de juiste specialist en behandeling
Onze behandeling volgt het kind en niet andersom. Zorg die echt bij je past, dat is waar wij voor staan.
Ervaringen met onze praktijk
Begeleiding bij mondvaardigheden of moeite met eten en drinken.
Met aandacht en op het niveau van jouw kind.
De kinderlogopedist is specialist op gebied van mondgedrag, eten en drinken. Ook op peuterleeftijd is aandacht hiervoor zinvol. Vanuit de mogelijkheden van je kind en met veel aandacht en betrokkenheid werkt de logopedist aan verbetering van de volgende vaardigheden:
Eet- en drinkproblemen
Jonge kinderen kunnen problemen hebben met het eten en drinken, doordat ze moeite hebben met slikken, bijten, het zuigen aan de borst of fles of afhappen. De oorzaken van deze eet- en/of drinkproblemen zijn vaak divers en kunnen liggen aan een verminderde spiercontrole of juist te veel spierspanning en gevoeligheid van het mondgebied. Wanneer je kind eet- en/of drinkproblemen heeft kun je hiervoor goed terecht in onze praktijk. Onze kinderlogopedisten zijn gespecialiseerd in de behandeling van deze problemen. De logopedist doet onderzoek. Aan de hand van de uitkomst werkt zij met je kind aan verbetering van eet- en/of drinkgedrag. Dit wordt gedaan door het geven van praktische oplossingen en passende adviezen.
Afwijkend mondgedrag
Er zijn verschillende vormen van afwijkend mondgedrag, bijvoorbeeld: open mondgedrag, mondademhaling, lang duimen, speengebruik of afwijkend slikken. Soms ademt je kind niet door de neus, maar door de mond. De oorzaak hiervan kan liggen in veelvuldige verkoudheden, waardoor je kind langere tijd niet door de neus kan ademen en de mondademhaling een gewoonte wordt. Ook het zuigen op vingers, duim en/of speen kan een negatieve werking hebben op de mondsluiting. Hierdoor kan een verminderde spierspanning in het mondgebied ontstaan.
Afwijkend mondgedrag komt veel voor bij peuters met een gestoorde prikkelverwerking en een bepaalde overgevoeligheid in het mondgebied. Afwijkende mondgewoonten zijn van invloed op de uitspraak en de verstaanbaarheid, op de werking van de mondspieren en de stand van het gebit.
Op een speelse manier zal de kinderlogopedist met je kind werken aan verbetering van het mondgedrag, waarbij het belangrijk is dat je voor thuis goede tips en adviezen krijgt. Zo kunt je ook zelf je kind helpen een ander mondgedrag aan te leren.