De juiste vaardigheden voor jongeren op school

Vaardigheden die je nodig hebt om op school goed te kunnen leren en functioneren, noemen we schoolse vaardigheden. Heb je moeite met een of meerdere vaardigheden dan kan dat het leren soms behoorlijk in de weg staan.

Direct een afspraak maken

Voor iedere hulpvraag de juiste specialist en behandeling

Onze behandeling volgt het kind en niet andersom. Zorg die echt bij je past, dat is waar wij voor staan.

Schoolse vaardigheden voor jongeren

De punten waarbij wij jou kunnen helpen zijn:

Planmatig werken, structuur aanbrengen en automatiseren

Gestructureerd en planmatig werken, het automatiseren van handelingen….vaardigheden die je op de middelbare school hard nodig hebt. Misschien zijn deze vaardigheden voor jou niet zo vanzelfsprekend als voor leeftijdsgenoten. Is het voor jou moeilijk om structuur aan te brengen in je werk? Om de planning van je huiswerk goed rond te krijgen? Om prioriteiten te stellen?

De (kinder)ergotherapeut is er voor jou. Als geen ander is de kinderergotherapeut op de hoogte van wat er nodig is om deze vaardigheden te verwerven. Voor ouders is het soms moeilijk te begrijpen waarom het je niet lukt om te plannen of om prioriteiten te stellen. Dat geldt vooral voor ouders die daar zelf juist heel goed in zijn. Ook hier kan de (kinder-)ergotherapeut aandacht aan besteden. Je ouders kunnen je zo vaak beter begrijpen en helpen.

Werkgeheugen

Als je moeite hebt met concentreren of het lastig vindt om meerdere taken tegelijk of aansluitend te doen, dan hebben wij speciale werkgeheugentrainingen waarmee je het werkgeheugen en concentratie kunt trainen.

Werktempo

Als je werktempo te laag is, lukt het niet om opdrachten en taken op tijd af te krijgen en bij een te hoog werktempo ga je vaak slordig werken en maak je onnodig fouten. Maar hoe bepaal je wat het juiste werktempo is en hoe kun je het werktempo aanpassen? Een ergotherapeut weet als geen ander hoe je dit kunt aanpakken. Met behulp van gerichte oefeningen en adviezen kun je werken aan vaardigheden die nodig zijn om een goed werktempo te ontwikkelen.

Concentratie

Als je vaak moeite hebt om je goed te concentreren, dan lukt het ook niet altijd om taken op tijd af te krijgen. Het kan bewegingsonrust geven en langdurig stilzitten lukt dan niet goed. Vooral op school kan dat problemen geven. Het lukt je niet goed om je te richten op je huiswerk en om lesstof tot je te nemen. Je alertheid kan niet de hele dag door hetzelfde zijn. Het is wel fijn als je op bepaalde momenten je kunt focussen. Door te leren voelen en omgaan met de prikkels die binnenkomen, zowel prikkels van het lichaam als uit de omgeving lukt het vaak om je beter te leren concentreren. Je noemt dit het verbeteren van de sensorische informatieverwerking. De ergotherapeut is de aangewezen persoon voor begeleiding. De ergotherapeut heeft beschikking over veel praktische en vaak goed ondersteunende hulpmiddelen. Het doseren en het hanteren van die hulpmiddelen is belangrijk. De ergotherapeut helpt je daar ook bij.

Schrijfmotoriek

Hoewel je wellicht steeds meer op een computer of tablet werkt, is het netjes en zonder klachten kunnen schrijven van waarde op school. Als je schrijft doe je een beroep op je fijne motoriek. Is deze niet goed ontwikkeld dan krijg je pijnklachten of wordt je handschrift slordig en slecht leesbaar. Je kunt niet alleen pijn in je hand krijgen, maar ook in je arm, nek, schouders of hoofd. Omdat wij in onze praktijk veel ervaring hebben in de behandeling van schrijfmotorische klachten kunnen wij je hiermee goed begeleiden De behandeling zal worden uitgevoerd door de kinderfysiotherapeut of de kinderergotherapeut.

Maak direct een afspraak