Prikkelverwerking bij jongeren

Via je zintuigen komen allerlei prikkels bij je binnen die verwerkt moeten worden. Hoe je met deze prikkels omgaat heet prikkelverwerking en wanneer je moeite hebt met deze verwerking biedt ons team van therapeuten de juiste hulp.

Direct een afspraak maken

Voor iedere hulpvraag de juiste specialist en behandeling

Onze behandeling volgt het kind en niet andersom. Zorg die echt bij je past, dat is waar wij voor staan.

Prikkelverwerking bij jongeren

Gedurende de hele dag komen allerlei verschillende prikkels via je zintuigen bij je binnen. Die prikkels worden via de hersenen verwerkt en omgezet in een bepaalde reactie. De manier waarop je met die prikkels omgaat heet prikkelverwerking of sensorische informatieverwerking (sensorisch = betreffende de zintuigen). Ben je over- of juist te weinig gevoelig voor prikkels dan spreken we van een sensorisch informatieverwerkingsprobleem.

Bij een overgevoeligheid voor prikkels kunnen er in je prikkelrijke schoolomgeving problemen ontstaan, omdat de prikkels te sterk binnenkomen. De reactie van een overprikkeld systeem is het geven van te veel aandacht aan de prikkel en er wordt gereageerd alsof er gevaar dreigt. Het gevolg kan zijn dat je gefrustreerd raakt, boos wordt, je terugtrekt of angstig bent. Ook symptomen als hyperactiviteit, slechte concentratie, verminderd initiatief nemen of het vermijden van groepsactiviteiten kunnen duiden op een overgevoeligheid voor binnenkomende prikkels.


Wanneer het signaal te zwak binnenkomt en er dus te weinig aandacht wordt geschonken aan de prikkel kun je je passief en/of traag voelen of kun je zo overkomen.

Behandeling van prikkelverwerkingsproblemen

Als je problemen hebt met je prikkelverwerking kun je in onze praktijk terecht voor sensorische informatieverwerkingstherapie. Omdat een probleem met de sensorische informatieverwerking niet altijd op zichzelf staat, benaderen onze kindertherapeuten de oorzaken en mogelijke oplossingen vanuit een breed blikveld. Bij je eerste afspraak zal er een intake en onderzoek plaatsvinden en onze bevindingen vormen de basis voor de verdere therapie.

Voeding en prikkelverwerkingsproblemen

Soms kan het ook aan te raden zijn de hulp van de diëtist of orthomoleculair therapeut in te schakelen ter ondersteuning van de prikkelverwerking. Gezonde voedingsstoffen zijn goede voeding voor de hersenen en daarom ook voor de prikkelverwerking, de concentratie en het goed kunnen slapen. Ook heeft een gezond voeding- en leefpatroon positieve invloed op stressklachten.

Maak direct een afspraak