Bewegen en blessures bij jongeren

Bewegen is belangrijk, want het zorgt voor sterke botten en spieren. Als goed bewegen en sporten niet (meer) vanzelfsprekend gaan, bieden onze therapeuten zorg die past bij jou.

Direct een afspraak maken

Voor iedere hulpvraag de juiste specialist en behandeling

Onze behandeling volgt het kind en niet andersom. Zorg die echt bij je past, dat is waar wij voor staan.

Hoe beweeg jij?

Experts bij bewegen en blessures

Bewegen is belangrijk, maar is niet altijd vanzelfsprekend. Want wat als je door een blessure ineens niet meer kunt sporten? Wat als je door een ongeval niet meer zo kunt bewegen als voorheen? Of wat als een ziekte of aandoening een tekort aan spierkracht of coördinatie geeft. Voor deze en nog veel meer hulpvragen staan onze fysiotherapeuten voor je klaar. In onze praktijk bundelen allerlei disciplines hun krachten voor jou: de fysiotherapeut, de kinderfysiotherapeut, sporttherapeut, echografist, ergotherapeut en zo nog meer.

Op jouw leeftijd kan het zinvol zijn om een klacht vanuit meerdere disciplines te benaderen. Je bent nog volop in ontwikkeling en daar heeft een kindertherapeut als de fysiotherapeut verstand van. Soms is de kennis en kunde van een specialist die is gericht op de behandeling van jongeren en volwassenen ook zinvol. In dat geval hebben we die dus ook in huis. Zo krijg jij de zorg die echt bij jou past. Herken jij je in een van de volgende situaties:

Blessures bij jongeren

Als je sport is er kans dat je een blessure ontwikkelt. Een blessure kan ineens of langzaamaan ontstaan en dan blijven aanhouden. Als je op jonge leeftijd veel sport kan overbelasting ontstaan, want je lichaam is in de groei en verandert continu. Het wordt meer kwetsbaar omdat je lijf verandert in wat wel en niet kan. De kans op blessures / pijnklachten is daarom groter op jouw leeftijd.

Het is belangrijk om op tijd naar de fysiotherapeut te gaan voor goed advies, begeleiding en behandeling. Voor jouw leeftijdsgroep werkt het kinderteam waar nodig samen met het volwassenenteam om gebruik te maken van specifieke behandeltechnieken zoals shockwave, medical taping of dry needling en een onderzoeksmethode zoals echografie. We overleggen altijd over de behandelmethodes die mogelijk zijn en het beste bij jou passen. Vervolgens bepalen we welke methode wordt ingezet. Op onze website voor volwassenenzorg vertellen wij meer over deze methodes.

Als je tussen de 12-18 jaar oud bent komen de volgende blessures en klachten ten gevolge van sporten het meest voor:

  • Rugklachten
  • Pijn in de bovenbenen na het sporten of lopen door (over)belasting
  • Liesklachten
  • Het verzwikken of verstuiken van de enkel (inversietrauma)
  • Hielpijn (Morbus Sever)
  • Irritatie aan de kniebanden
  • Pijn in de knieschijf: patellofemoralis (vooral bij meisjes)
  • Irritatie aan de bovenbeenpees (Tendinitis is peesontsteking)
  • Ontsteking van de achillespees
  • Osgood Schlatter

Te weinig bewegen

Bewegen is gezond, maar wat als je bewegen niet prettig of moeilijk vindt of er gewoonweg niet aan toekomt? Dan zijn er meer mogelijkheden dan je misschien denkt. De fysiotherapeut en eventueel de ergotherapeut, gaan met jou aan de slag om te ontdekken en te bepalen welke vorm van bewegen bij je past. Door samen te kijken naar je mogelijkheden, wat er niet kan of wat je niet wilt, wordt gezocht naar een passende manier van bewegen. Het blijkt dat er vaak veel meer mogelijk is dan je zelf denkt.

Soms start je eerst een periode op de praktijk, individueel of in een groep. Anderen kunnen direct instromen in een beweeggroep of sport buiten de praktijk. Daarbij staat plezier in bewegen en het werken aan jouw persoonlijke doelen voorop!

De (kinder)fysiotherapeut is dus niet alleen specialist in de behandeling van klachten bij jongeren, maar kan ook bijdragen in het helpen om weer te gaan bewegen. De (kinder)ergotherapeut kan ook helpen als je een beperking hebt en zoekt met jou naar een passende sport of andere beweegactiviteit.

Wanneer bewegen moeilijk is

De klachten waarmee je in onze praktijk terecht kunt zijn vaak heel divers. Zo kun je last hebben van je luchtwegen, van onvoldoende lenigheid, onvoldoende coördinatiegevoel of conditie of met problemen kampen in je energiehuishouding.

Als je een lichamelijke beperking hebt ga je het bewegen misschien uit de weg om te voorkomen dat klachten toenemen. Dit is begrijpelijk, maar geeft vaak het tegenovergestelde effect: je lichaam wordt minder sterk en je beweegvaardigheden verslechteren.

Vaak spelen ook angst en opzien tegen de weg naar het weer fit worden een grote rol. Hoewel het (weer) meer gaan bewegen vaak een behoorlijke stap is en er moed voor nodig is, zul je zien dat het vaak veel oplevert! Door samen te leren gemakkelijker en fijner te bewegen, dit te doen zonder bang te zijn en plezier en vertrouwen te krijgen in het bewegen krijg je vaak een enorme boost!

Bewegen na een ziekte of operatie

Als je bent geopereerd of een ziekte hebt doorgemaakt heeft dat een negatief effect op je conditie, de energiehuishouding en de stabiliteit van je lichaam. Je hoopt snel te herstellen maar dit blijkt in de praktijk niet altijd mee te vallen. Met de juiste begeleiding wordt gewerkt aan een beweegprogramma dat past bij jouw situatie. Zonder te forceren wordt gezocht naar een plezierige manier om snel weer fitter te worden. De kinderfysiotherapeut werkt hierin vaak samen met de fysiotherapeut die ook volwassen patiënten behandelt.

Een meervoudige beperking

Binnen onze praktijk stemmen wij de zorg op elkaar af, wanneer er door een meervoudige beperking of complexe beperking meerdere hulp- en zorgverleners betrokken zijn bij deze zorg. Dat doen wij zowel met collega's binnen onze praktijk als met behandelaars buiten onze praktijk. Bij een motorische achterstand kijken we eerst naar de mogelijkheden, achtergrond en de leeftijd. Daarna wordt de behandeling daar op maat op afgestemd.
De vaardigheden die geoefend worden zijn daardoor altijd passend bij je leeftijd en ontwikkeling. Een ander onderdeel van de behandeling is begeleiding en ondersteuning bij het zoeken en aanvragen van hulpmiddelen en aanpassingen die het bewegen vergemakkelijken.

Klachten gerelateerd aan bewegen worden behandeld door de kinderfysiotherapeut en /of de kinderergotherapeut. Zij zijn gespecialiseerd in de behandeling van jongeren met klachten aan het beweegapparaat. Omdat je op deze leeftijd richting de volwassenenleeftijd loopt kunnen wij ook de hulp inroepen van de fysiotherapeuten die alleen volwassenen behandelen, maar dit is afhankelijk van de hulpvraag, de leeftijd of de voorkeur. Bij je eerste bezoek zal er meestal onderzoek en een observatie plaatsvinden, zodat wij een zo volledig mogelijk beeld krijgen van de klacht. De behandeling is gericht op herstel en verbetering van de klacht(en) waarbij wij werken vanuit van voren gestelde persoonlijke doelen.

Bij elke behandeling werken wij met een persoonlijke benadering en stap-voor-stap aan verbetering van de beweegvaardigheden. Het plezier in bewegen staat bij onze begeleiding altijd voorop. Je ouders mogen bij de behandeling aanwezig zijn, afhankelijk van de hulpvraag en mogelijkheden.

Maak direct een afspraak