Mondvaardigheden van kinderen
Afwijkende mondgewoonten, zoals ademen door de mond, verkeerd slikken of kauwen, zuigen op duim, vinger of speen of nagelbijten worden behandeld door de kinderlogopedist. Zij is specialist in het geven van therapie bij afwijkend mondgedrag.
De juiste zorg en aandacht voor je kind
Afwijkende mondgewoonten hebben een negatieve invloed op het gebit, de kaak, het gehoor, eten en drinken, de uitspraak en de gezondheid van je kind. Ook de mondspieren worden slapper met gevolg een afname van lipspanning en lipcoördinatie. Afwijkend mondgedrag wordt meestal behandeld met behulp van oromyofunctionele therapie (OMFT). Onze logopedisten zijn zeer ervaren en richten zich uitsluitend op de behandeling van kinderen. Zo krijgt je kind de zorg die echt bij hem of haar past.
Voor iedere hulpvraag van je kind de juiste specialist en behandeling
Onze behandeling volgt het kind en niet andersom. Zorg die echt bij je past, dat is waar wij voor staan.
Ervaringen met onze praktijk
Moeite met eten en drinken of mondvaardigheden?
Afwijkende mondgewoonten
Met afwijkende mondgewoonten of afwijkend mondgedrag bedoelen we:
- Het ademen door de mond i.p.v. door de neus (open mondgedrag)
- Verkeerd slikken
- Afwijkend kauwen
- Duim- en/of vingerzuigen en speengebruik
- Nagelbijten of liplikken
Deze afwijkende mondgewoonten hebben een negatieve invloed op de stand van het gebit of de kaak, het gehoor, het eten en drinken, de uitspraak en de algehele gezondheid van je kind. Voor het werken aan verbetering van mondvaardigheden kun je terecht bij onze kinderlogopedist.
Open mondgedrag
Wanneer een kind de mond in rust niet of onvoldoende sluit heeft dat gevolgen voor de stand van het gebit. Omdat het een gewoonte is geworden om niet door de neus te ademen zullen de mondspieren slapper worden met als gevolg afname van de lipspanning en de lipcoördinatie. Therapie door de logopedist is gericht op het trainen met oefeningen om kracht in de lippen te verbeteren en ook zal de neusademhaling geoefend worden.
Slikken en tongpositie
Verkeerd slikken heeft een negatieve uitwerking op de stand van het gebit omdat hierbij de tong tijdens het slikken op de verkeerde plaats wordt neergezet. In plaats van tegen het gehemelte wordt de tong tegen de tanden aan geduwd, waardoor de tanden bij elke slikbeweging een klein duwtje krijgen. Wanneer de tong altijd in een verkeerde positie ligt, bijvoorbeeld beneden in plaats van boven in de mond, heeft dat samen met de verkeerde slikgewoonte invloed op de manier van eten en drinken.
Oromyofunctionele therapie (OMFT) bij afwijkende mondgewoonten
Vaak zul je van de orthodontist of tandarts het advies krijgen een afspraak te maken bij een logopedist. Zij zal beginnen met je hulpvraag en daarna de ernst van het afwijkend mondgedrag beoordelen. Bij je kind zullen lip- en tongspanning worden gemeten en wordt de tongbeweging tijdens het slikken in beeld gebracht. Ook zal er een nulmeting gedaan worden van gebitsstand en (aan)gezicht. Daarna zal zij een behandelplan bespreken en kan de behandeling van de afwijkende mondgewoonten starten.
Met behulp van OroMyoFunctionele Therapie (OMFT) zorgt de logopedist voor een structurele aanpak van het probleem. Hiermee wordt door middel van oefeningen het juiste mondgedrag geautomatiseerd. Daarnaast kan er op advies van de logopedist, tandarts of orthodontist gebruik worden gemaakt van een hulpmiddel in de vorm van een trainer. Dit is een gebitstrainer van flexibel en zacht materiaal dat op een effectieve en passieve wijze de mondgewoonten verbetert.