Houding bij schoolgaande kinderen

Een onjuiste houding kan aangeboren zijn of later ontstaan als je kind veel en lang in een verkeerde houding zit of staat. In ons gezondheidscentrum bieden wij deskundige hulp voor je kind met klachten als gevolg van een verkeerde houding.

Direct een afspraak maken

Voor iedere hulpvraag van je kind de juiste specialist en behandeling

Onze behandeling volgt het kind en niet andersom. Zorg die echt bij je past, dat is waar wij voor staan.

Houdingsproblemen bij kinderen

Verkeerde houding bij schoolkinderen

Een houdingsprobleem kan aangeboren zijn en verergeren doordat je kind veel in een verkeerde houding staat of zit. Als je kind gaat groeien en vaak een verkeerde houding aanneemt, bestaat de kans dat er een probleem ontstaat in de houding, die kan samengaan met pijnklachten in zowel de rug als de nek. Deze pijnklachten zijn op deze leeftijd namelijk meestal gerelateerd aan een verkeerde houding.

Houdingsklachten bij jonge kinderen nemen de laatste jaren toe vanwege het toenemende gebruik van de mobiele telefoon, computer, laptop en tablet. Andere oorzaken zijn het op school of thuis niet goed op een stoel zitten, dus onderuit gezakt , hangend, met veel gewiebel of half gedraaid. Samen met het niet actief en stevig staan zal dit op langere termijn een negatieve uitwerking hebben op de houding van het kind.

Bij een jong kind zijn de rugspieren nog onvoldoende sterk om de wervelkolom langdurig te kunnen strekken en daarom zal tijdens de groeispurt een houdingsprobleem sneller kunnen ontstaan. De rug wordt te krom (hyperkyfose) of gaat scheef staan (scoliose).

Ons kinderteam is gespecialiseerd in houdingsproblemen

De kinderfysiotherapeut en de kinderergotherapeut werken in onze praktijk samen bij de begeleiding en behandeling van houdingsproblemen. Het onderzoek zal, afhankelijk van de hulpvraag en het soort probleem, door een van de twee disciplines worden gedaan. Belangrijk daarbij is dat wij gedegen kijken naar de lichaamshouding van je kind en vragen naar alle dagelijkse activiteiten, zodat wij een beter beeld krijgen van de daaraan gekoppelde houdingen. Verder onderzoeken wij de beweeglijkheid van de rug en de daaraan grenzende gewrichten, de stand van het lichaam zowel in zit als in stand en de mate van kracht in de spieren die betrokken zijn bij een juiste houding. Daarna zal er een behandelplan worden gemaakt, dat met je kind en jullie wordt besproken.

De behandeling van houdingsproblemen bestaat uit actief oefenen, zodat je kind een goede en bij de situatie passende lichaamshouding gaat aannemen. Ook vinden wij het belangrijk dat je kind leert er een gewoonte van te maken om de juiste lichaamshouding aan te nemen in het dagelijks leven. Dit doen wij spelenderwijs door middel van oefeningen en ook hulpmiddelen kunnen hierbij soms helpen, zoals bijvoorbeeld het balans- of wigkussen. Als er sprake is van een ernstig probleem in de houding bestaat de mogelijkheid voor aangepast meubilair. Hierbij adviseert en helpt de kinderergotherapeut, die ook zal bemiddelen bij de aanvraag voor passende materialen.

Afspraak maken