Voorkeurshouding bij baby’s

Signalen als een voorkeurshouding of onrustig gedrag kunnen er op wijzen dat je baby moeite heeft met de houding en de motoriek. Een te laat ontdekte voorkeurshouding kan leiden tot afplatting van de schedel aan één kant van het hoofd.

Direct een afspraak maken

Voor iedere hulpvraag van je kind de juiste specialist en behandeling

Onze behandeling volgt het kind en niet andersom. Zorg die echt bij je past, dat is waar wij voor staan.

Voorkeurshouding bij baby’s

Signalen voor houdingsproblemen bij baby's en dreumesen

Al direct na de geboorte kunnen er bij je baby signalen zijn die erop wijzen dat je kind moeite heeft met houding en bewegen. Dit kan zich uiten als onrustig gedrag of door een voorkeurshouding, waarbij je baby moeite heeft met houdingsveranderingen.

Als je baby een voorkeurshouding ontwikkelt is het van belang om zo vroeg mogelijk de hulp van een kinderfysiotherapeut in te zetten. Gebeurt dit in een vroeg stadium dan kan met goed en deskundig advies het patroon worden doorbroken en blijven gevolgen van de voorkeurshouding meestal beperkt. De begeleiding is laagdrempelig en de kindertherapeut houdt rekening met het unieke in je kind en past adviezen en oefeningen zo toe dat je kind zich prettig voelt.

Voorkeurshouding

Als je baby meer dan 75% van de tijd met het hoofdje op dezelfde kant ligt noemen we dit een voorkeurshouding. Vaak heeft een baby tijdens de zwangerschap al een voorkeurshouding (85% van de baby's) of ontstaat deze door trauma tijdens de bevalling. Deze asymmetrische ontwikkeling of voorkeurshouding kan ook pas na de geboorte ontstaan, omdat je baby veel op een kant ligt of dwanghoudingen aanneemt. De kinderfysiotherapeut zal onderzoek doen en mogelijke bewegingsbeperkingen kunnen ontdekken. Naar aanleiding van dit onderzoek zal zij je goed kunnen adviseren over het omgaan met de voorkeurshouding en hoe deze te doorbreken.

Afgeplatte schedel

Bij signalering van een voorkeurshouding of bij twijfel over de schedelvorm is het goed om zo vroeg mogelijk een afspraak samen met je baby te maken. Wij komen voor de behandeling van baby's graag aan huis, zodat wij in de eigen leefomgeving hanterings- en oefenadvies kunnen geven. Hoe eerder de kinderfysiotherapeut je kan helpen met adviezen, hoe groter de kans dat de vorm van het schedeltje zich herstelt. Dit komt omdat bij de jonge baby de schedelnaden nog flexibel zijn en daardoor gemakkelijker gecorrigeerd kan worden.

Afspraak maken