Prikkelverwerking bij baby of dreumes

De wereld om ons heen ervaren we door middel van zintuiglijke prikkels die via onze hersenen binnenkomen. Soms hebben jonge kinderen tot 2 jaar moeite met de verwerking van deze binnenkomende zintuiglijke prikkels.

Direct een afspraak maken

Voor iedere hulpvraag van je kind de juiste specialist en behandeling

Onze behandeling volgt het kind en niet andersom. Zorg die echt bij je past, dat is waar wij voor staan.

Prikkelverwerking bij baby’s en dreumesen

Zintuiglijke prikkelverwerking is een samenwerking tussen onze zintuigen en de hersenen. De wereld komt binnen via horen, zien, voelen, ruiken en proeven en deze informatie wordt verwerkt door de hersenen. Soms lukt het jonge kinderen niet om goed om te gaan met alle binnenkomende zintuiglijke prikkels.

Onrust en prikkelverwerking

Een onrustige baby zal veel huilen, bewegingsonrust hebben zoals zwaaien met de benen. Het achterliggende probleem van deze symptomen kan liggen aan het niet kunnen reguleren van prikkels. Sommige kinderen hebben last van een drukke omgeving, reageren overprikkeld op daglicht of hebben moeite bij aanraking. Er zijn ook kinderen die prikkels juist onderregistreren. Dit uit zich meestal in passiviteit.

De gevolgen van een prikkelverwerkingsprobleem kunnen zijn dat het kind niet goed doorslaapt, moeite heeft met inslapen of juist erg veel slaapt. De kindertherapeuten binnen onze praktijk hebben een specialisatie in de sensorische informatieverwerking en zullen je kind thuis observeren. De behandeling is voornamelijk gericht op ontspanningsoefeningen en het geven van advies over het hanteren van de problematiek. Daarnaast wordt speladvies gegeven met als doel verbetering in het omgaan met prikkels.

De motoriek en prikkelverwerking

De motorische ontwikkeling van je kind kan vertragen of stagneren omdat je kind moeite heeft met een goede prikkelverwerking. Vaak is het lichaamsbesef klein en dit is juist belangrijk en nodig om motorische handelingen uit te voeren. Het volgende kun je dan herkennen bij je kind:

  • Een lage spierspanning met weinig kracht
  • De baby beweegt eenzijdig en heeft moeite met houdingsveranderingen
  • De baby is passief
  • Het kind overstrekt vaak
  • Onrust

Het doel van de behandeling door een sensomotorisch therapeut is het verbeteren van het bewegen door middel van verbetering van de prikkelverwerking.

Het mondgebied en prikkelverwerking

De prikkelverwerking in het mondgebied kan verstoord zijn. Dit kan bij alle kinderen voorkomen, maar vaker bij kinderen die te vroeg geboren zijn, bij kinderen met enkele specifieke aandoeningen of als het kind gevoed wordt via een sonde of voorheen sondevoeding heeft gehad.

De verstoring van de prikkelverwerking in het mondgebied uit zich op twee manieren: de prikkels worden of te sterk of te zwak en onvoldoende doorgegeven. Hierdoor reageert je kind of te heftig of onvoldoende op prikkels. We spreken dan van overprikkeling of onderprikkeling van het mondgebied en dit kan tot gevolg hebben dat je kind moeite heeft met eten, zuigen, drinken en dergelijke.

Bij prikkelverwerkingsproblemen in het mondgebied zal de kinderlogopedist gerichte oefeningen doen en geven. Het doel is dat het eten en drinken verbetert.

Sensorische Informatieverwerkingstherapie

Wil je graag uitgebreide informatie over problematiek rondom de prikkelverwerking en de behandeling daarvan? Kijk dan bij onze informatie over 'Sensorische Informatieverwerkingstherapie'.

Afspraak maken