zindelijkheidstraining header

Zindelijkheidstraining

Het ene kind zal gemakkelijk zindelijk worden en bij een ander duurt het veel langer. Onze kindertherapeuten hebben zich toegelegd op de begeleiding van kinderen bij zindelijkheidstraining. Met aandacht en vanuit vertrouwen wordt gewerkt aan het zindelijk worden.

Direct een afspraak maken

De juiste specialist

Met zindelijkheidsproblemen kun je met je kind in onze praktijk terecht. Er zijn verschillende specialisten in huis. De master kinderfysiotherapeut en de Si-therapeut werken vaak samen. Daarbij denken zij praktisch en vanuit de mogelijkheden van het kind. De oorzaak van het nog niet zindelijk zijn is bij ieder kind anders. Daarom wordt er door deze ervaren therapeuten eerst gekeken wat je kind nodig heeft, alvorens met training en begeleiding aan de slag te gaan.

Behandeling zindelijkheid

Om een goed inzicht te krijgen in de klachten is er eerst een intakegesprek. Door het invullen van vragenlijsten en het bijhouden van een dagboekje krijgt de therapeut een goed beeld van het patroon. Ook onderzoek naar bekkenbodemspieren, het samenwerken van blaas en darmen, de ademhaling tijdens plassen en poepen wordt waar nodig verricht. Omdat het niet goed kunnen aanvoelen, of bang zijn voor wat je voelt bij plassen of poepen vaak ook meespeelt, doet de sensorische-informatieverwerkingstherapeut vaak onderzoek naar de prikkelverwerking. Aan het kind wordt op een spelenderwijze en simpele manier uitgelegd waarom zijn of haar 'poep- en plasfabriek' nog niet zo goed werkt.

In samenspraak met ouders, kind en de eventuele verwijzer zal er een behandelplan worden opgesteld. Bij complexe problemen kan het nodig zijn om meerdere disciplines in te schakelen. Onze kinderfysiotherapeuten werken multidisciplinair, waardoor wij korte lijnen hebben met andere deskundigen.
Het is belangrijk dat ouders en kind achter het behandelplan staan. Het vergt veel inzet, motivatie en doorzettingsvermogen van het kind en ouders. Ook zal het kind huiswerkoefeningen meekrijgen die hij of zij met behulp van de ouder maakt.

zindelijkheidstraining content
Maak direct een afspraak

Veelgestelde vragen

Hoe oud moet mijn kind zijn?

Zindelijkheidsproblematiek is een specifiek probleem waarvoor kinderen bij onze praktijk terecht kunnen. Vanaf circa 3,5 jaar voor zindelijkheid (plassen en poepen) overdag, vanaf circa 5 jaar voor incontinentie en ongelukjes overdag en vanaf circa 6-7 jaar bij bedplassen.