werkgeheugentraining kind header

Werkgeheugentraining voor kinderen

Problemen in het auditieve en/of visuele werkgeheugen kunnen leiden tot concentratieproblemen en problemen bij het opvolgen van instructies. Daarom is er werkgeheugentraining!

Direct een afspraak maken

De juiste specialist

In onze kinderpraktijk werkt de kinderergotherapeut die geschoold is in het geven van werkgeheugentraining met jouw kind. Soms is het lastig om zelf te bepalen of het gaat om een werkgeheugenprobleem of niet. De ergotherapeut kan dit met onderzoek en een intake nagaan. Als echte specialist in het trainen van cognitieve vaardigheden, weet zij als geen ander wat je kind nodig heeft om vaardigheden te verbeteren.

Werkgeheugentraining voor kinderen

Je kunt méér met kinderergotherapie!

Het visuele en/of auditieve werkgeheugen is een opslagplaats in de hersenen waar alle informatie die tijdelijk moet worden onthouden wordt opgeslagen om ermee te kunnen werken. De opslagcapaciteit verschilt per persoon. Als je werkgeheugen tekort schiet merk je dat bij het leren in brede zin, bij het rekenen, lezen en schrijven, bij het doen of het onthouden van meerdere taken tegelijkertijd.

Gelukkig is het werkgeheugen goed trainbaar. Het meest bekende programma hiervoor is CogMed. Dit wetenschappelijk bewezen trainingsprogramma helpt je bij het trainen van je concentratievermogen en het werkgeheugen.

De kinderergotherapeut begeleidt het CogMed-trainingsprogramma. Na een intake wordt de intensiteit en de duur van het programma bepaalt. De kinderergotherapeut coacht, meestal wekelijks, bij het uitvoeren van het programma en stelt bij waar nodig. Verder train je een aantal keer per week thuis op de computer. Soms is er meer nodig dan CogMed alleen. Het programma kan dan worden aangevuld met bijvoorbeeld training van werkaanpak of planning.

werkgeheugentraining kind content
Afspraak maken

Veelgestelde vragen

Wat kost werkgeheugentraining?

De begeleiding bij de werkgeheugentraining valt onder ergotherapie. Dit wordt vergoed uit de basiszorgverzekering en voor kinderen geldt geen eigen risico.
Aan de persoonlijke licentie voor deelname aan het werkgeheugenprogramma zijn wel kosten gebonden. Prijs is op aanvraag.

Wat is de rol van de kinderergotherapeut in het CogMed traject?

De kinderergotherapeut is de coach van je kind en legt het programma uit, stelt het account in, begeleidt en motiveert je kind en blijft het proces overzien. Als kinderergotherapeut werkt zij ook op andere manieren met je kind aan het effectiever gebruik maken van het werkgeheugen, zoals het bedenken van passende strategieën om informatie beter te onthouden of te verwerken.

Is CogMed alleen genoeg of is er vaak meer nodig?

Vaak is het goed om ook te werken aan vaardigheden als werkaanpak en planning. Ook daar is de kinderergotherapeut als geen ander in thuis en kan zij de benodigde begeleiding bieden.

Hoe ziet het behandeltraject met CogMed eruit?

Het behandeltraject begint met een intake en de onderzoeksfase. Op basis hiervan wordt het (werkgeheugen)probleem in kaart gebracht en de trainingsmethode en het plan van aanpak voor je kind bepaald. Je kind komt over het algemeen wekelijks naar de kinderergotherapeut om aan de opgestelde doelen te werken.

Hebben jullie ook Jungle Memory?

Dat hadden wij zeker, maar helaas wordt Jungle Memory niet meer door de leverancier doorontwikkeld of ondersteund. Daarom werken wij alleen nog maar met CogMed, dat overigens ook een bekend en bruikbaar programma is.