TOP- prematurenprogramma

TOP is een interventieprogramma voor alle ouders van een baby geboren bij een zwangerschapsduur korter dan 32 weken en/of een geboortegewicht onder de 1500 gram en ondersteunt na ontslag uit het ziekenhuis gedurende het eerste levensjaar.

Direct een afspraak maken

De juiste specialist

Het TOP-programma is een erkende behandelmethode en bewezen effectief bij de begeleiding van de ontwikkeling van premature baby's. TOP-kinderfysiotherapeuten hebben de specialistische TOP-opleiding gevolgd. Deze opleiding is onderdeel van het expertisecentrum Ontwikkelingsondersteuning Prematuren (EOP-nl) en verbonden aan het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam.

Begeleiding via het TOP-programma

Zorg die past bij de ontwikkeling van jouw baby

Een van de uitgangspunten van het TOP-programma is dat alleen een kind zelf kan aangeven wat goed voor haar of hem is. De TOP- kinderfysiotherapeut zal daarom de lichaamstaal van je baby observeren en interpreteren. Daaraan kan zij zien waar je kind aan toe is in de ontwikkeling, waarbij het hulp nodig heeft en wat het zelf al kan.

Daarbij wordt goed gekeken hoe daar het beste bij aangesloten kan worden met ons eigen gedrag en hoe de groei en ontwikkeling op een ontspannen manier kunnen worden ondersteund. Ook kunnen er door dit programma eventuele problemen tijdig gesignaleerd worden, zodat op tijd kan worden behandeld.

Dit preventieprogramma zal bij jou aan huis worden gegeven door onze TOP-kinderfysiotherapeut die de TOP-opleiding heeft gevolgd. De huisbezoeken zullen ongeveer 1 keer per maand plaatsvinden, afhankelijk van de behoefte.

Maak direct een afspraak
TOP prematuren programma content

Veelgestelde vragen

Wordt het TOP-programma vergoed?

Het TOP-prematurentraject is opgenomen in het basiszorgpakket en wordt – bij verwijzing – vergoed. Verwijzing zal meestal plaatsvinden via een kinderarts.