OMFT header

Oromyofunctionele
therapie

Met oromyofunctionele therapie (OMFT) wordt gewerkt aan het evenwicht van de spieren in en om de mond. Hiermee wordt de balans in het mondgebied hersteld. Het resultaat is een verbeterde lipsluiting, gebitsstand en gemakkelijker slikken of spreken. OMFT kan écht het verschil maken!

Direct een afspraak maken

De juiste specialist

Oro-myofunctionele therapie of OMFT is een specialisatie die wordt toegepast door de kinderlogopedist bij kinderen met afwijkend mondgedrag. De therapie is erop gericht de mondspieren in evenwicht te brengen met gerichte oefeningen en foutieve gewoonten af te leren.

De logopedisten in onze praktijk hebben veel ervaring met de behandeling van afwijkend mondgedrag, eten, drinken en slikken. Met aandacht en vanuit oprechte betrokkenheid zijn zij er als coach in dit traject.

Behandeling OMFT

OMFT is onderdeel van behandeling kinderlogopedie. Een behandeling duurt circa 25 minuten. Tijdens de eerste behandeling wordt gestart met intake en onderzoek. Je kunt vragen verwachten over de (medische) voorgeschiedenis van je kind en er worden foto’s en metingen gemaakt van de mond. Op basis van de bevindingen wordt een behandelplan op maat opgesteld.

Het aantal benodigde behandelingen hangt af van de aard van de problematiek. De behandeling bestaat uit het afleren van afwijkend mondgedrag, het sterker maken van te slappe (mond)spieren, het oefenen van de juiste tongpositie en indien nodig het oefenen van de juiste uitspraak. Een behandeltraject duurt gemiddeld 3 tot 6 maanden. Ook wordt van de ouder(s) verwacht thuis te oefenen met het kind om zo tot het gewenste resultaat te komen.

OMFT content

De logopedist is als een echte coach. Met jou bepaalt ze de juiste stappen in de behandeling voor jou of je kind. Met tussenmetingen maakt ze vorderingen inzichtelijk en visueel.

In onze praktijk wordt intensief samengewerkt met orthodontisten en tandartsen. Indien nodig en gewenst zal de logopedist graag contact opnemen met andere behandelaren. Zo ontstaat een eenduidig en transparant behandeltraject en krijg je de begeleiding die echt bij jouw kind past!

Afspraak maken