Ischias

Bij ischias is sprake van zenuwpijn in de zenuw, die vanuit de onderrug tussen de bilspieren naar de achterkant van het been tot aan de voet loopt.

Direct een afspraak maken

De juiste specialist bij ischias

Ischias is een vervelende klacht. De vaak scherpe, schietende zenuwpijn kan behoorlijk beperkend zijn. Belangrijk dus dat je met goede begeleiding snel en voor lange duur herstelt.

Vanuit gedegen kennis en ervaring en met aandacht en betrokkenheid, werken fysiotherapeut en manueel therapeut met jou aan je herstel. De verschillende fasen in het herstelproces worden goed besproken en geëvalueerd. Zo krijg je de zorg die bij jou past.

Meer over ischias

Bij ischias is sprake van zenuwpijn in de zenuw, die vanuit de onderrug tussen de bilspieren naar de achterkant van het been tot aan de voet loopt. De naam van deze zenuw is de nervus ischiadicus.

Andere benamingen zijn achterste beenzenuw, zitbeenzenuw of heupzenuw. Het betreft de grootste zenuw van ons lichaam. Dit verklaart ook waarom een ontsteking aan deze zenuw vaak op verschillende plaatsen in het lichaam klachten geeft.

De mate waarin pijnklachten aanwezig zijn verschilt per persoon. Vaak starten klachten met een doffe pijn, waarna deze brandend of stekend van karakter wordt. De pijn is aanwezig in rug, billen en been. Deze typische zenuwpijn kan ook pijnscheuten geven vanuit de rug naar een been en de bil. Een verdoofd gevoel in het been, verminderde reflexen in de knieën en enkels, tintelingen en spierkramp of een verminderd gevoel in de tenen, passen allen bij het karakter van de ischias.

Er zijn verschillende oorzaken voor het optreden van ischias. Druk op de zenuw (door bijvoorbeeld vaatproblemen of zwangerschap), een hernia, slecht functionerende gewrichten in het bekken of de lage rug of inflexibele spieren in de bil of rug, kunnen de klachten veroorzaken. Ook een slechte houding of conditie, bovenmatige inspanning of overgewicht geven een verhoogde kans op het ontstaan van ischias.

Afspraak maken