Hernia

Bij een hernia is er sprake van een 'uitstulping' van een tussenwervelschijf en dit kan leiden tot pijnklachten en beperking van de beweeglijkheid.

Direct een afspraak maken

De juiste specialist bij hernia

Een hernia is er in verschillende vormen en ook de ernst kan verschillen. Een fysiotherapeut is thuis in de diagnose en behandeling van een hernia. Samen met de manueel therapeut, oefentherapeut en/of ergotherapeut wordt gewerkt aan je herstel, waarbij zij de behandeling continue op elkaar afstemmen.

Het beeld en de mate waarin je klachten hebt kan namelijk fluctueren. Waar nodig overlegt de behandelend therapeut met artsen en andere medische professionals om er voor te zorgen dat je snel herstelt en je dagelijkse activiteiten weer kunt hervatten.

Meer over hernia

Hernia betekent 'uitstulping' en bij een hernia is er sprake van een 'uitstulping' van de tussenwervelschijf. Een tussenwervelschijf functioneert als een 'schokdemper' tussen de wervels. Veel mensen vrezen bij rugpijn voor een hernia, maar dit is in de meeste gevallen niet het geval. Rugklachten kunnen namelijk vele oorzaken hebben en in eerste instantie veel op elkaar lijken.

Goed onderzoek is daarom belangrijk en dat geldt ook voor het diagnosticeren van een hernia. Als er sprake is van een hernia dan wordt deze het meest gezien in het gebied van de drie onderste tussenwervelschijven (L4/L5) of tussen het heiligbeen en de vijfde lendenwervel (L5-S1).

De uitstulping van de tussenwervelschijf zorgt voor pijnklachten en uitstralende pijn, over het algemeen voelbaar in een van de benen. Dat komt omdat de zenuw in de rug verbinding heeft met die in het been.

Het gevoel in het been kan ook slapend of verlammend van karakter zijn. Niezen, persen of hoesten geeft een toename in pijn. Een hernia kan ook op andere plaatsen van de wervelkolom optreden en soms is sprake van een hernia in het nekgebied. Het karakter van deze laatste is anders.

Een hernia komt in bepaalde families vaker voor dan in andere families. Ook rokers hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van een hernia.

Afspraak maken