Gebroken of gekneusde rib

Een gekneusde of gebroken rib is vaak het gevolg van een ongeluk of val. Beiden geven pijn aan de borstkas bij ademhalen, bewegen, hoesten, niezen en/of liggen. Een gekneusde of gebroken rib kunnen geen kwaad en beiden genezen vanzelf.

Direct een afspraak maken

De juiste specialist bij een gebroken of gekneusde rib

Een gekneusde of gebroken rib is pijnlijk. Fysiotherapie kan helpen en bij de behandeling wordt vaak gebruik gemaakt van medical tape.

Fysiotherapeuten die met het medical taping concept werken zijn hiervoor speciaal opgeleid. Met speciale technieken wordt elastische tape aangebracht, waardoor druk verdeeld wordt en de tussenribspieren ondersteund worden in hun functie.

Meer over gebroken of gekneusde rib

Het lichaam heeft vierentwintig ribben die samen de ribbenkast, borstkas of thorax genoemd worden. De ribben geven bescherming aan het hart en de longen. Een rib kan gebroken of gekneusd zijn en dit kan pijnlijk zijn. Vooral activiteiten die druk geven op de ribben zoals ademhalen, bewegen, niezen, hoesten of liggen kunnen een toename in pijn geven.

Een ander woord voor een gebroken rib is ribfractuur en hierbij is de rib (of meerdere ribben) op een bepaalde plaats gebroken, vaak als gevolg van een val of ongeluk.

Ribfracturen komen vaker voor bij mensen met osteoporose en bij ernstige osteoporose kan stevig niezen of hoesten soms al leiden tot een fractuur. Om te zien of de rib daadwerkelijk gebroken is, wordt een röntgenfoto gemaakt. In sommige gevallen wordt gekozen voor een MRI-scan of CT-scan om de ernst van het letsel en de invloed ervan op de longen te bepalen. In sommige gevallen zijn bloeduitstortingen zichtbaar op de plaats van de ribfractuur.

Een gekneusde rib of ribben noemen we ook wel ribcontusie. Bij een kneuzing zijn niet de ribben zelf, maar het weefsel rondom de rib beschadigd. Een ribkneuzing ontstaat meestal door een val of ongeval. Letsel aan de ribben leidt vaak tot veel pijn.

Afspraak maken