Echografie fysiotherapie

Peesontsteking

Een pees kan ontstoken raken door overbelasting. Klachten uiten zich in de vorm van pijn en irritatie bij het aanspannen van de spier.

Direct een afspraak maken

De juiste specialist bij peesontsteking

Het is belangrijk om zorgvuldig om te gaan met een peesontsteking. Het lichaamsdeel dat pijn doet mag belast worden, maar overbelasting is niet goed. Hiertussen een balans maken kan lastig zijn.

De fysiotherapeut helpt hierbij en zet daarnaast gerichte oefeningen en technieken in om de pees minder pijnlijk en wat rustiger te maken. Zo verloopt het herstel sneller en beter.

Meer over peesontsteking

De verbinding tussen een spier en bot wordt gevormd door een pees, die als taak heeft de spieractiviteit op het bot over te brengen. Pezen zijn sterk, maar relatief weinig doorbloed en daarom gevoelig voor overbelasting.

Bij overbelasting vormen zich kleine scheurtjes in de pees en wordt pijn gevoeld op de plek waar de pees aan het bot hecht. Deze irritatie wordt een peesontsteking genoemd en komt voornamelijk voor in de schouder, elleboog, heup, knie en achillespees.

De belangrijkste symptomen van een peesontsteking zijn pijn en irritatie bij het aanspannen van de spier. Er zijn verschillende stadia aan te wijzen met in het begin alleen pijn na zware inspanning. Na enige tijd ebt de pijn dan weer weg. Een volgend stadium wordt gekenmerkt door pijn bij normale bezigheden, zonder dat er sprake is van veel belasting. In het derde stadium is de pijn voortdurend voelbaar, ook in rust.

Bij een peesontsteking zijn er twee vormen te onderscheiden: de peesontsteking die ontstaat door plotselinge overbelasting, bijvoorbeeld een telkens terugkerende beweging. De andere ontstaat door geleidelijke overbelasting en hierbij ontstaan de klachten langzamer. Deze laatste vorm van peesontsteking geneest moeilijker.

Afspraak maken