Hooikoorts

Bij hooikoorts reageert het afweersysteem van je lichaam overmatig op het binnendringen van pollen in het neusslijmvlies, de ogen of longen. Het gevolg is niezen, een loopneus, benauwdheid en/of branderige ogen.

Direct een afspraak maken

De juiste specialist bij hooikoorts

Met acupunctuur kunnen veel allergieklachten behandeld worden, ook hooikoorts. De therapeut behandelt met acupunctuurnaaldjes precies op die punten die een relatie hebben met hooikoortsklachten. Onze therapeut is zeer ervaren en heeft specialistische kennis over de behandeling van dit soort klachten.

Dat geldt ook voor de fysiotherapeuten met een specialisatie in medical taping. Zij weten exact op welke wijze medical tape het beste het werk doet en geven daarbij advies over het gebruik van medical tape en het aanbrengen van nieuwe stroken.

Meer over hooikoorts en de behandeling

De naam hooikoorts is bedacht door de Engelse arts John Bostock, die zelf last had van deze vervelende aandoening. Het viel hem op dat de symptomen altijd in de hooitijd optraden en hij zich dan ook koortsig voelde, vandaar de naam hooikoorts. De medische term voor hooikoorts is allergische rhinitis en in Nederland hebben ongeveer 1,5 miljoen mensen in meer of mindere mate last van hooikoorts.

Bij warm en winderig weer zweven er miljoenen pollen door de lucht, het stuifmeel van grassen, planten en bomen. De cellen van je afweersysteem reageren op het binnendringen van deze pollen in het neusslijmvlies, de ogen of longen door de stof histamine vrij te maken.

Dit is een goede reactie, maar bij patiënten met hooikoorts vindt er een overmatige histaminereactie plaats. Deze overreactie van het lichaam doet de slijmvliezen opzwellen en rood worden. De gevolgen zijn:

  • niesbuien
  • een loopneus die na verloop van tijd verstopt gaat zitten
  • opgezwollen en rode oogleden
  • jeukende ogen die tranen
  • benauwdheid, met vaak kortademigheid en hoesten
  • een jeukend gehemelte
  • een warm, koortsig gevoel

De verschijnselen die bij hooikoorts horen, worden als zeer vervelend ervaren en beïnvloeden het dagelijks leven van hooikoortspatiënten.

In onze praktijk behandelen we hooikoortsklachten met acupunctuur of medical taping. Welke behandeling gekozen wordt hangt af van de persoonlijke voorkeur voor een of beide methoden.

De behandeling acupunctuur:

Je eerste afspraak bestaat uit een intakegesprek, waarin de therapeut zal vragen naar je klachten. Ook zullen er meer algemene vragen worden gesteld. De eerste behandeling met acupunctuur zal aansluitend op dit gesprek plaatsvinden of tijdens het tweede consult. Voor een goed resultaat zullen meerdere behandelingen nodig zijn.

De behandeling met medical tape:

Steeds meer mensen kennen de werking van medical tape bij hooikoorts. Ter verlichting van de klachten wordt medical tape in stroken op de rug aangebracht. Het is belangrijk dat de huid vetvrij en schoon is voordat tape wordt aangebracht. De tape blijft ongeveer vijf dagen zitten. Veel mensen voelen na een tot twee behandelingen al verlichting door een afname van klachten als jeuk of branderig gevoel in de ogen, een loopneus of het koortsige gevoel dat bij hooikoorts hoort. Als je wilt kun je iemand meenemen naar de behandeling die dan leert hoe je tape het beste kunt plakken. De kosten voor medical taping bij hooikoorstklachten zijn € 20,-- per behandeling van ongeveer vijftien minuten. De kosten worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Afspraak maken