Etalagebenen / Claudicatio intermittens

Claudicatio intermittens of etalagebenen is een vaatziekte, waarbij de slagaders in de benen te weinig zuurstof afgeven aan de spieren. Er ontstaan hierdoor klachten als kramp, pijn en een vermoeid gevoel in vooral kuiten, voeten en tenen.

Direct een afspraak maken

De juiste specialist bij claudicatio intermittens

Wij zijn aangesloten bij het Claudicatio Netwerk van waaruit speciaal opgeleide therapeuten met jou werken aan het verminderen van je klachten.

Samen met de therapeut leer je grenzen te verleggen, om te gaan met pijn en uiteindelijk zonder of met minder pijnklachten weer een lekkere wandeling te kunnen maken.

Meer over Claudicatio intermittens

Als de slagaders in de benen te weinig zuurstof afgeven aan de spieren die je gebruikt bij het lopen, kun je pijn krijgen in je benen. Dit wordt arteriële claudicatio intermittens genoemd, in de volksmond etalagebenen. Het veroorzaakt kramp, pijn en een vermoeid gevoel in de benen, vooral in de kuiten, voeten en tenen. Ook de bovenbenen en bilregio kunnen aangedaan zijn.

De pijn komt voor bij activiteiten als lopen of fietsen en ontstaat altijd na een vaste loop- of fietsafstand. De aandoening wordt minder vaak gezien bij jongere mensen, maar veel meer bij een leeftijd boven zestig jaar. Bij claudicatio intermittens zijn de beenslagaders vernauwd ten gevolge van slagaderverkalking en hierdoor is de bloedtoevoer verstoord.

De term etalagebenen is bedacht omdat patiënten noodgedwongen moeten rusten en daarom vaker stil staan bij een etalage om zich een houding te geven. Door even te stoppen met lopen, verdwijnt de pijn. De huid van het been waar men last van heeft kan bleek verkleuren. Als de klachten ook in rust voorkomen kan er sprake zijn van een ernstige claudicatio intermittens.

Rokers, patiënten met hoge bloeddruk, diabetes mellitis (suikerziekte) of overgewicht hebben een verhoogde kans op het krijgen van etalagebenen.

Afspraak maken