Diabetes
Bij diabetes is je lichaam niet goed in staat om de bloedsuiker in evenwicht te houden. Hierdoor ontstaan vermoeidheid en andere lichamelijke klachten.
Beweging, voeding en een passend leefpatroon zijn belangrijk bij diabetes. In onze praktijk kunnen fysiotherapeut, ergotherapeut én diëtist veel voor je betekenen.
De juiste behandeling bij diabetes
Diabetes kan een flink beperkende aandoening zijn, die je leven dag en nacht beïnvloedt en maakt dat er aanpassingen nodig zijn in je voeding en leefpatroon. Ook veel en goed bewegen gaat niet meer zo makkelijk, terwijl het voor je gezondheid zo belangrijk is.
Een gerichte aanpak door ons specialistenteam is hierbij echt van toegevoegde waarde. Fysiotherapeut, diëtist én ergotherapeut werken met jou naar vermindering van klachten. Zo ga je je fitter voelen en nemen klachten af.
Geschikte behandelingen
bij diabetes
De juiste specialist bij diabetes
Patiënten met diabetes helpen wij graag multidisciplinair om zo het beste resultaat te kunnen bereiken.
De ergotherapeut werkt met je aan het zo goed mogelijk zelfstandig uitvoeren van taken, het maken van aanpassingen en het geven van tips en hulpmiddelen die écht verlichting geven.
De fysiotherapeut, specialist in bewegen, werkt met je aan fitheid en het stimuleren van de doorbloeding in het lichaam.
De diëtist is er voor voedingsadvies en coaching, omdat het natuurlijk best lastig is een voedingspatroon waar je aan gewend bent te doorbreken.
Tenslotte is er de podotherapeut bij voetklachten. Een mooi en zeer waardevol team waarin samengewerkt wordt aan jouw fitheid!
Ervaringen met onze praktijk
Meer over diabetes
Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een stofwisselingsziekte waarbij het lichaam niet meer in staat is om het bloedsuiker in evenwicht te houden, omdat het lichaam te weinig van het hormoon insuline heeft.
Ook reageert het lichaam vaak niet goed meer op insuline of maakt dit hormoon helemaal niet meer aan. In ons lichaam zorgt insuline ervoor dat de bloedsuikerspiegel geregeld wordt.
We kennen twee soorten diabetes:
- Diabetes type 1.
- Diabetes type 2.
Het afweersysteem valt de cellen aan die insuline maken en dit wordt veroorzaakt door een fout in die cellen. Mensen met diabetes type 1 moeten elke dag hun bloedsuikerspiegel meten, insuline spuiten of een pompje dragen. Ze kunnen niets eten zonder te moeten berekenen hoeveel insuline ervoor nodig is. Diabetes type 1 begint met aanleg voor dit type, ook zonder dat het voorkomt in de familie.
Dit is de vorm van diabetes die het meest voorkomt, namelijk bij 9 van de 10 mensen met diabetes. Naast dat ze te weinig insuline in het lichaam hebben, reageren ze er ook niet goed meer op. Het is niet precies bekend hoe diabetes ontstaat, maar wel bekend is dat iemand eerder diabetes type 2 krijgt als het in de familie zit, men te zwaar is of te weinig beweegt. Het krijgen van diabetes type 2 blijkt niet altijd te kunnen worden voorkomen, want ondanks een gezonde levensstijl kun je het toch krijgen.
Als gevolg van diabetes ontstaan gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, hoge bloeddruk, veel plassen, dorst, hoog cholesterol, klachten aan ogen (slecht zicht), nieren, voeten, hart- en bloedvaten en zenuwen. Om het lichaam te helpen met de bloedsuikerspiegel zijn medicijnen nodig.
Het helpt verder ook als diabetespatiënten een goede conditie opbouwen en onderhouden, gezond eten, de juiste voedingsmiddelen binnenkrijgen, een vast dagritme hebben in hun voeding en het toedienen van insuline en letten op een goede balans in belasting versus belastbaarheid. Dit is de reden dat wij multidisciplinair werken bij diabetes.