Calcificaties

Calcificatie of calciumneerslag is afzetting van kalk in een van de pezen, meestal van schouder, elleboog of pols. Dit leidt tot (uitstralende) pijn en beperking van de beweeglijkheid.

Direct een afspraak maken

De juiste specialist bij calcificaties

In onze praktijk hebben we de expertise en behandeltechnieken die bij uitstek geschikt zijn voor de behandeling van calcificaties. Onze fysiotherapeuten werken met echografie, waarmee de mate van calcificatie en dus ook het effect van de behandeling meetbaar is.

Daarnaast geven zij advies en oefentherapie. Ook shockwave therapie is een mogelijkheid en kan leiden tot snel en goed herstel. Daarnaast kan ook de handtherapeut bij de behandeling betrokken worden.

Meer over calcificaties

Calcificatie (verkalking of calciumneerslag) ontstaat vaak in de pezen van de schouder, elleboog of pols. Men vermoedt dat calcificaties ontstaan in een gebied met verminderde doorbloeding, met als reactie dat de cellen in dit gebied calcium gaan aanmaken.

Kalkafzettingen op andere pezen in het lichaam kunnen ook voorkomen, maar minder frequent. Vrouwen hebben een grotere kans op het krijgen van calcificaties. Gebieden met kalkafzetting, ook wel calciumdepots genoemd, komen bij ongeveer 3-5% van de bevolking voor, maar slechts ongeveer 35% krijgt klachten.

Calcificaties ontstaan vaak vrij plotseling en kunnen als gevolg hebben dat de beweeglijkheid van bijvoorbeeld de schouder verstoord raakt. De pijn wordt vaak gevoeld aan de voor- en zijkant van de schouder en straalt soms uit naar de bovenarm.

Calcificaties geven in het begin meestal weinig klachten. Deze ontstaan vaak pas op het moment dat het calciumdepot groeit. De pijnklachten ontstaan doordat de pees verdikt is en dan in aanraking komt met structuren in de omgeving.

Afspraak maken