Nekhernia

Bij een nekhernia is er een uitstulping in een tussenwervelschijf die drukt op zenuwen in de hals en ervaar je vaak klachten in de nek en arm(en). De ernst van een nekhernia verschilt enorm van persoon tot persoon.

Direct een afspraak maken

De juiste specialist bij nekhernia

Een nekhernia geeft soms weinig, maar soms ook heel veel klachten. Je kunt er behoorlijk door beperkt worden en dan is deskundige begeleiding prettig.

De fysiotherapeut is, als specialist van het bewegingsapparaat, als geen ander bekend met de behandeling van een nekhernia. Met aandacht werkt de fysiotherapeut met jou aan herstel.

Meer over nekhernia

De betekenis van het woord hernia is 'uitstulping'. Er is ook daadwerkelijk sprake van een uitstulping, namelijk die van een tussenwervelschijf in de nek. Een hernia kan ook op lagere posities in de wervelkolom voorkomen.

Het beloop van een nekhernia is vaak anders dan die van een hernia in de rug. Er zijn zeven halswervels gelegen in de halswervelkolom. Tussen de onderste vijf halswervels zitten tussenwervelschijven. Tussenwervelschijven functioneren als schokdemper, zorgen ervoor dat de wervels kunnen bewegen ten opzichte van elkaar en bieden bescherming.

Als een uitstulping ontstaat in een tussenwervelschijf dan komt er druk op de zenuw die hier in de buurt loopt. Door deze druk ontstaan klachten in de nek en arm(en). Ook kan het gevoel in het gebied waar de zenuw loopt afnemen. Bij niezen, hoesten of persen nemen de klachten vaak toe.

Meestal zien we dat de nekhernia zich tussen de 6e en 7e halswervel bevindt. Iedereen kan een nekhernia ontwikkelen. In sommige families zie je dat de nekhernia vaker voorkomt dan in andere. Roken is nadelig voor de conditie van een tussenwervelschijf, waardoor de kans op een hernia toeneemt en herstel langer in beslag kan nemen.

Afspraak maken