Nekhernia
Bij een nekhernia is er een uitstulping in een tussenwervelschijf die drukt op zenuwen in de hals en ervaar je vaak klachten in de nek en arm(en). De ernst van een nekhernia verschilt enorm van persoon tot persoon.
De juiste behandeling bij nekhernia
De fysiotherapeut kan met behulp van testen de mogelijke aanwezigheid van een nekhernia bepalen. Als het vermoeden op een nekhernia bestaat, treedt de fysiotherapeut in overleg met de arts. Vaak wordt dan onderzoek middels een MRI-scan of CT-scan voorgesteld. Wordt op deze scan vastgesteld dat er sprake is van een nekhernia, dan wordt het vervolgbeleid bepaald.
Het is belangrijk te weten dat een nekhernia niet per definitie geopereerd hoeft te worden. Over het algemeen is het advies te starten met fysiotherapie om zo met een gericht beweegprogramma de klachten te reduceren. Door de beweeglijkheid van de wervelkolom te stimuleren, de coördinatie te verbeteren en stabiliteit te creëren, wordt gewerkt aan herstel van de hernia.
Geschikte behandelingen
bij nekhernia
De juiste specialist bij nekhernia
Een nekhernia geeft soms weinig, maar soms ook heel veel klachten. Je kunt er behoorlijk door beperkt worden en dan is deskundige begeleiding prettig.
De fysiotherapeut is, als specialist van het bewegingsapparaat, als geen ander bekend met de behandeling van een nekhernia. Met aandacht werkt de fysiotherapeut met jou aan herstel.
Ervaringen met onze praktijk
Meer over nekhernia
De betekenis van het woord hernia is 'uitstulping'. Er is ook daadwerkelijk sprake van een uitstulping, namelijk die van een tussenwervelschijf in de nek. Een hernia kan ook op lagere posities in de wervelkolom voorkomen.
Het beloop van een nekhernia is vaak anders dan die van een hernia in de rug. Er zijn zeven halswervels gelegen in de halswervelkolom. Tussen de onderste vijf halswervels zitten tussenwervelschijven. Tussenwervelschijven functioneren als schokdemper, zorgen ervoor dat de wervels kunnen bewegen ten opzichte van elkaar en bieden bescherming.
Als een uitstulping ontstaat in een tussenwervelschijf dan komt er druk op de zenuw die hier in de buurt loopt. Door deze druk ontstaan klachten in de nek en arm(en). Ook kan het gevoel in het gebied waar de zenuw loopt afnemen. Bij niezen, hoesten of persen nemen de klachten vaak toe.
Meestal zien we dat de nekhernia zich tussen de 6e en 7e halswervel bevindt. Iedereen kan een nekhernia ontwikkelen. In sommige families zie je dat de nekhernia vaker voorkomt dan in andere. Roken is nadelig voor de conditie van een tussenwervelschijf, waardoor de kans op een hernia toeneemt en herstel langer in beslag kan nemen.