Voorste kruisbandletsel

Je voorste kruisband zit centraal in je knie. Door letsel zwelt de knie en wordt de knie instabiel. Je hebt dan het gevoel er doorheen te zakken.

Direct een afspraak maken

De juiste specialist bij voorste kruisbandletsel

Voorste kruisbandletsel overkomt je vaak plotseling. Ineens kun je niet goed meer bewegen en activiteiten die eerst heel gewoon waren niet meer uitvoeren. Zorgvuldig en snel herstel is daarom belangrijk voor je. Als je met voorste kruisbandletsel bij ons in de praktijk komt, revalideer je met hulp van de fysiotherapeut.

Ben je sporter, heb je een bijkomende aandoening of ben je al wat ouder? Wellicht is het zinvol om de expertise van een collega paramedicus in te zetten. De fysiotherapeut weet hier alles van en zal je hier graag over adviseren.

Meer over voorste kruisbandletsel

De functie van de voorste kruisband is het weerhouden van te ver naar voren bewegen van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen. Een voorste kruisbandletsel wordt vaak veroorzaakt door een verdraaiing tijdens sporten. Risicosporten zijn voetbal, handbal, basketbal, hockey, skiën en rugby.

Vaak komt voorste kruisbandletsel voort uit het maken van een draaibeweging met de knie op het moment dat deze gebogen is. Naast letsel aan de voorste kruisband is vaak ook letsel aan de andere banden, het kraakbeen of de meniscus ontstaan. Uitrekken van de banden kan leiden tot instabiliteit van de kruisband. (Gedeeltelijk) scheuren is ook mogelijk.

Bij het optreden van letsel geven veel mensen aan een 'knappend' gevoel in de knie te hebben gevoeld met daarbij veel pijn. Zwelling ontstaat en het gevoel door de knie te zakken. Een deels gescheurde kruisband is meestal pijnlijker dan een geheel gescheurde kruisband.

Afspraak maken