
Osgood Schlatter
Osgood Schlatter is een overbelastingsblessure in de knie die vooral bij sportende jongeren voorkomt in de groeifase van de knie, omdat het kraakbeen dat zich daar nog bevindt minder belastbaar is.
De juiste behandeling bij Osgood Schlatter
Osgood Schlatter is een vervelende aandoening, die soms optreedt bij intensief sportende kinderen en jongeren in de groei. Meestal treft het jongens. De fysiotherapeut werkt gericht aan herstel. Daarbij is rust in combinatie met een oefenprogramma, gericht op het vergroten van de belastbaarheid van de knie, de beste behandelaanpak.
Als het gaat om een kind dat graag zo snel mogelijk zijn of haar sport wenst te hervatten, begeleidt de fysiotherapeut hierin. Dit kan met een op de betreffende sport gericht opbouwprogramma met begeleiding.
Een ander doel is om vermindering van de klachten te bereiken en shockwave therapie blijkt hiervoor een goed en succesvol hulpmiddel. Shockwave kan echter alleen toegepast worden bij kinderen die uit de groei zijn en gebeurt altijd in afstemming met een orthopeed of andere gespecialiseerde medicus.
Geschikte behandelingen
bij Osgood Schlatter
De juiste specialist bij Osgood Schlatter
Osgood Schlatter komt vaak voor bij kinderen die in de groei zijn en intensief sporten. De fysiotherapeut kan aan Osgood Schlatter zelf niet veel doen, maar kan je wel voorzien van goede adviezen en tips.
Zo kun je je sport blijven uitvoeren of met aanpassingen toch vooruit kunnen. In enkele gevallen is shockwave therapie een oplossing. Als je minderjarig bent gaat dit altijd in overleg met een arts.
Ervaringen met onze praktijk

Meer over Osgood Schlatter
Tijdens de groei kan de knie gevoelig zijn voor de overbelastingsblessure Osgood Schlatter. Vlak onder de knieschijf zit de bovenbeenspier vast aan het scheenbeen. Op die plek zit een verdikking die bij kinderen in de groei nog niet vast zit.
De blessure wordt veroorzaakt door voortdurende trek van de kniepees over deze verdikking heen, waardoor de aanhechting van de kniepees op het onderbeen geïrriteerd en ontstoken raakt. Deze aandoening zien we veel bij jongens tussen de 10 en 15 jaar die een groeispurt doormaken en veel sporten. Bij meisjes komt het minder voor en dan op de leeftijd tussen 8 en 13 jaar.

Deze blessure komt juist tijdens de groei voor, omdat het kraakbeen van de groeikern van deze knobbel/verdikking net onder de knie minder belasting verdraagt dan bot. Zodra al het kraakbeen is omgezet in bot en de groeikern dicht is, zullen de klachten verdwijnen.
De klachten uiten zich als een warme, wat opgezette knobbel onder de knie met pijn bij bezigheden als fietsen, traplopen, springen, knielen, sprinten en sporten. De klachten kunnen acuut ontstaan of geleidelijk en zijn wisselend aanwezig. De blessure duurt gemiddeld een half jaar, maar het kan variëren van enkele maanden tot 2 jaar.