Meniscusletsel

Meniscusletsel ontstaat vaak acuut door het verdraaien van de knie, met een gevoel alsof er iets knapt of blokkeert en er ontstaat een zwelling. De menisus kan ook beschadigen door slijtage.

Direct een afspraak maken

De juiste specialist bij meniscusletsel

Door meniscusletsel kun je behoorlijk beperkt worden in je dagelijks functioneren. Belangrijk dus dat er adequaat en met kennis en ervaring wordt gewerkt aan herstel.

De fysiotherapeut weet als geen ander hoe dit herstelproces het beste in gang gezet kan worden en zal samen met jou werken aan het snel weer kunnen hervatten van je activiteiten.

Meer over meniscusletsel

In elke knie zitten twee menisci, schijfjes van soepel kraakbeen in de vorm van een halve maan. Ze bevinden zich tussen het boven- en onderbeen, één aan de binnenkant en één aan de buitenkant. De meniscus zorgt voor het verdelen van de druk in het kniegewricht en het soepel bewegen van het gewricht.

De menisci zorgen ervoor dat de beide botdelen goed op elkaar aansluiten, zorgen voor schokdemping en geven informatie af aan het lichaam over de kniestand: gebogen of gestrekt.

De meniscus kan scheuren en dit kan variëren van een lichte tot grotere scheuring. Het gebeurt vaak als de knie met kracht wordt verdraaid, bijvoorbeeld als een gebogen knie wordt verdraaid terwijl de voet op de grond staat. Het ontstaat vaak in een keer, geeft het gevoel dat er iets knapt en in korte tijd ontstaat er een zwelling.

Ook kan de meniscus beschadigen door slijtage. Dan spreken we over degeneratieve klachten, die geleidelijk ontstaan en waarschijnlijk te wijten zijn aan overbelasting.

Bij letsel aan de meniscus neemt de pijn toe bij belasting. Het komt ook vaak voor dat een klein deel van de gescheurde meniscus in het gedeelte van de knie schiet, dat voor de scharniering zorgt. Het gevolg kan zijn dat de knie blokkeert.

De pijn is voelbaar aan de kant van het letsel van de meniscus en de pijn neemt toe bij draaiing van de knie, traplopen en hurken. Wanneer de knie blokkeert wordt buigen of strekken moeilijk, omdat een gedeelte van de meniscus vastzit in het kniegewricht.

Afspraak maken