Achterste kruisbandletsel

Achterste kruisbandletsel

Je achterste kruisband zit midden in je knie. Door letsel wordt de knie instabiel en vangt je knie bewegingen minder goed op. Je zakt dan door je knie heen of de knie gaat op slot.

Direct een afspraak maken

De juiste specialist voor je hulpvraag

Als je achterste kruisbandletsel hebt is dat vaak flink schrikken. Je bent ineens beperkt in je mobiliteit en weet wellicht niet goed wat je te wachten staat als het om herstelduur gaat. In onze praktijk werken wij graag samen bij de behandeling van je klacht.

In dit geval zal de fysiotherapeut de therapeut zijn die klaarstaat voor je revalidatie. Daar waar nodig en door jou gewenst kan de expertise van een specialist worden ingezet, bijvoorbeeld als je al wat ouder bent of als je begeleiding wilt bij het hervatten van sport.

Meer over achterste kruisbandletsel

In de knie vind je twee kruisbanden, de achterste kruisband en de voorste kruisband. De functie van de achterste kruisband is het onderbeen ervan te weerhouden te veel naar achteren te schuiven en te overstrekken.

De achterste kruisband is in het midden van de knie gelegen. Het is een zeer sterke band die niet snel aangedaan is. Alleen wanneer er hele grote kracht op de kruisband komt te staan kan letsel optreden.

Achterste kruisbandletsel

Een verdraaiing bij het sporten kan leiden tot achterste kruisbandletsel. Achterste kruisbandletsel treedt ook nogal eens op bij een frontale botsing, waarbij de gebogen knie met veel kracht tegen het dashboard aankomt (dashboardtrauma). Als de achterste kruisband is beschadigd leidt dit vaak tot instabiliteit in de knie en moeite hebben om bewegingen goed op te vangen.

Meestal treedt zwelling op, heb je moeite met steunen op de knie en soms schiet deze op slot. Vaak zie je dat niet alleen de achterste kruisband is aangedaan, maar ook omliggende structuren schade hebben opgelopen zoals het kraakbeen, meniscus of andere banden.

De fysiotherapeut weet veel over herstel, oorzaak en behandeling en is de aangewezen behandelaar bij achterste kruisbandletsel.

Afspraak maken