Skiduim
Een skiduim ontstaat door letsel aan de gewrichtsband die loopt aan de binnenzijde van het onderste duimgewricht. Deze blessure wordt meestal veroorzaakt doordat er plotseling een te grote kracht op de duim komt te staan.
De juiste behandeling bij een skiduim
Met bepaalde testen en eventueel echografie stelt de fysiotherapeut vast of er sprake is van een skiduim. Soms wordt aanvullend onderzoek ingezet om uit te sluiten of het misschien gaat om een kleine breuk in het gewricht.
Als de diagnose een skiduim is, wordt een spalk of (medical) tape ingezet ter ondersteuning. Handtherapie kan bij meer complexe klachten ook zinvol zijn.
Vlak na het optreden van het letsel is het belangrijk om rust te houden. Na deze periode van rust start de fysiotherapeut met het opbouwen van kracht en stabiliteit in de duim om zo te komen tot spoedig herstel van de klachten.
Geschikte behandelingen
bij skiduim
De juiste specialist bij een skiduim
Goed herstellen van een skiduim is belangrijk om restklachten te voorkomen. De fysiotherapeut en handtherapeut werken graag samen aan de behandeling van deze klachten.
Een goed schema voor rust en oefenen en de juiste keuze in materiaal ter ondersteuning zijn belangrijk. De fysiotherapeut bepaalt met jou wat de best passende aanpak is en evalueert de behandeling regelmatig. Zo ben jij verzekerd van de zorg die bij jou past.
Ervaringen met onze praktijk
Meer over skiduim
Letsel aan de banden van de duim wordt vaak een skiduim genoemd en hierbij is het ulnaire collaterale ligament aangedaan. Dit bandje, gelegen in de duim, is met kracht gescheurd of gedeeltelijk verrekt. De functie van deze band is het geven van steun aan de duim en te voorkomen dat de duim niet te ver achterover kan buigen.
Na het optreden van letsel treedt vaak zwelling en pijn op in het onderste gewricht van de duim aan de binnenkant, waar deze overgaat naar de hand. Doordat de kracht in de duim verminderd is, zijn bewegingen zoals een deksel van de pot draaien lastig en is het samendrukken van wijsvinger en duim pijnlijk.
Meestal ontstaat het letsel ineens, omdat er plotseling een te grote kracht op de duim komt te staan. Dit kan gebeuren doordat een skistok blijft hangen (vandaar de naam skiduim) of een volleybal of basketbal verkeerd op de duim terecht komt. Een skiduim zien we ook nogal eens bij keepers, wanneer de bal ongelukkig terecht komt op de duim.