Carpaal Tunnel Syndroom (CTS)

Als de zenuw in de carpale tunnel in de hand bekneld raakt, ontstaan er klachten die zich uiten als een pijnlijk, tintelend of dof gevoel in de hand en vingers.

Direct een afspraak maken

De juiste specialist bij het carpaal tunnel syndroom

De fysiotherapeut werkt met jou aan herstel van het carpaal tunnel syndroom. In onze praktijk hebben wij speciale onderzoeks- en behandeltechnieken tot onze beschikking die de diagnostiek en het herstel van de aandoening flink kunnen bevorderen.

De fysiotherapeut werkt altijd vanuit een behandelplan dat bij jou past en stemt de te nemen stappen goed met je af. Zo wordt gericht gewerkt aan vermindering van de vervelende klachten die bij deze aandoening horen. Ook de handtherapeut, een ergotherapeut gespecialiseerd in aandoeningen aan hand, pols en onderarm kan ondersteuning bieden bij de behandeling van deze aandoening.

Meer over het carpaal tunnel syndroom

Een zenuw (de nervus medianus) loopt in het midden van de arm in het verloop van de overgang van onderarm naar de hand ter hoogte van de pols (carpale tunnel).

Naast de nervus medianus lopen ook de buigpezen van de vingers. De zenuw raakt soms bekneld en dan ontstaan klachten die zich uiten als een pijnlijk, tintelend of dof gevoel in de hand en vingers, vooral in de wijsvinger, middelvinger, een deel van de ringvinger en de duim.

handtherapie fysiotherapie

Verminderde kracht zorgt er soms voor dat je dingen gemakkelijk uit je hand laat vallen. Ook kan er sprake zijn van uitstralende pijn via de onderarm en elleboog naar de schouder. De klachten zijn 's nachts vaak heviger dan overdag en werkzaamheden met de hand(en) leiden vaak tot verergering van de klachten. Vaak treedt het carpaal tunnel syndroom (CTS) aan beide zijden op. De oorzaken zijn divers.

Zo kan er zwelling van het bindweefsel rondom de carpale tunnel aan ten grondslag liggen of een hormonale disbalans (zwangerschap, een te trage schildklier of overproductie van groeihormoon). Ook reuma, diabetes mellitus (suikerziekte), een afwijking in de botstructuur of overbelasting kunnen leiden tot het ontstaan van het CTS.

Afspraak maken