Stuitpijn
Stuitpijn is pijn of spanning op uiteenlopende plaatsen rondom het stuitje. Stuitpijn is een nare klacht, waar gelukkig vaak wel wat aan te doen is. Specialist bij uitstek is de bekkenfysiotherapeut.
De juiste behandeling bij stuitpijn
Bij stuitpijn is een scheefstand van het stuitje vaak de boosdoener. De bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in de correctie van een scheefstaand stuitje.
De toegepaste techniek varieert per patiënt en kan uitwendig of inwendig plaats vinden. Naast het toepassen van correctietechnieken, wordt aandacht besteed aan de bekkenbodem, de wervelkolom, je houding en het bekken. Soms neemt de pijn eerst korte tijd toe om daarna af te nemen, maar vaak is het effect van de behandeling snel merkbaar. Dit komt onder andere doordat de spanning in het spier- en peesweefsel gaat veranderen.
Het aantal behandelingen varieert, maar blijft over het algemeen beperkt tot enkele behandelingen en oefeningen voor versteviging van het bekkenbodemgebied.
Geschikte behandelingen
bij stuitpijn
De juiste specialist bij stuitpijn
Stuitpijn is erg vervelend en kan je beperken in je dagelijkse activiteiten. De bekkenfysiotherapeut is een echte specialist en met kennis van het bekkengebied (en dus ook het stuitje), werkt zij met jou aan herstel van stuitpijn.
De aanpak varieert van persoon tot persoon. De bekkenfysiotherapeut informeert je goed over de te nemen stappen en werkt naar herstel. Zo krijg jij de behandeling die bij jou past.
Ervaringen met onze praktijk
Meer over stuitpijn
Stuitpijn (Coccygodynie) is een veelvoorkomende klacht en om de juiste behandelaanpak te kiezen is het nodig om de oorzaak van de stuitpijn te kennen. Daarvoor is (fysiotherapeutisch) onderzoek, voorafgaand aan behandeling, gewenst.
Stuitpijn komt voor bij zowel mannen, vrouwen als kinderen en uit zich als pijn of spanning op uiteenlopende plaatsen rondom het stuitje. Er kan sprake zijn van pijn in het midden bij de billen, vlak boven de anus tijdens bewegen.
Ook activiteiten als opstaan uit een stoel, fietsen of pijn of spanning bij het vrijen worden regelmatig genoemd als pijnlijk. Wanneer naar voren of naar de zijkant wordt geleund neemt de mate van pijn af.
Vaak bestaat de stuitpijn al jaren, waarna de klachten zich uitbreiden. Er kunnen dan ook rugklachten, uitstralende pijn naar de benen, een moeizame stoelgang of pijn rond de zitbeenderen ontstaan.
De oorzaken voor pijn aan het stuitje lopen sterk uiteen. Een val kan ervoor zorgen dat het stuitje scheef komt te staan, breekt of gekneusd raakt. Door zwangerschap of bevalling ontstaat druk op het stuitje en een veranderde balans met als gevolg stuitpijn. Het is echter niet altijd duidelijk waarom stuitpijn ontstaat. Scheefstand van een stuitje veroorzaakt vaak pijnklachten.
Het stuitje fungeert als aanhechtingspunt van de bekkenbodemspier. Ook zorgt peesweefsel voor krachttransport en stevigheid rond het bekken. Langdurige spanning op spier- en peesweefsel zorgt voor overprikkeld weefsel, omdat de spanning er normaalgesproken niet voortdurend op hoort te staan.