Bekkenpijn
Bekkenpijn is een drukkende pijn die je voelt in het bekken, onderrug, stuitbeen of heupen ten gevolge van zwangerschap, hormonen of een ongeval.
De juiste behandeling bij bekkenpijn
Meestal is bekkenpijn van tijdelijke aard en verdwijnen klachten na enkele maanden. Dat geldt meestal als het gaat om bekkenpijn ten gevolge van zwangerschap. Het is wel verstandig om de expertise van de bekkenfysiotherapeut in te roepen.
De bekkenfysiotherapeut is specialist op het gebied van bekkenpijn en werkt met specifieke oefeningen, bewegingsadvies en behandeltechnieken om het herstel te bevorderen en de spierconditie (weer) te optimaliseren.
Voor vrouwen die na zes weken na de bevalling nog klachten hebben aan het bekken bieden wij het postpartum consult.
Geschikte behandelingen
bij bekkenpijn
De juiste specialist bij bekkenpijn
De bekkentherapeut is de therapeut die er voor je is bij bekkenpijn. De bekkentherapeut is algemeen fysiotherapeut en volgde daarna de driejarige master bekkentherapie. Als geen ander weet zij hoe vervelend bekkenpijn kan zijn.
Bekkenpijn kan je namelijk flink beperken in je dagelijkse activiteiten. Samen met jou gaat de bekkentherapeut doelgericht en met aandacht aan de slag met je herstel.
Ervaringen met onze praktijk
Meer over bekkenpijn
Bekkenpijn gaat vaak samen met zwangerschap, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Ook door bijvoorbeeld een ongeval kan bekkenpijn ontstaan. Er zijn verschillende vormen van bekkenpijn. Wij behandelen alle andere vormen van bekkenpijn in onze praktijk.
Hormonale bekkenpijn bij zwangerschap en bevalling
Bij hormonale bekkenpijn is er sprake van het verweken van kraakbeen en de banden waardoor een toename ontstaat in de beweeglijkheid van het bekken. Dit is een normaal proces tijdens de zwangerschap, onder invloed van het hormoon relaxine dat in de twintigste week wordt aangemaakt.
De botstructuren in het bekken kunnen zo gemakkelijker bewegen, wat belangrijk is tijdens de bevalling. Dit ruimer worden van het bekken leidt soms tot bekkenpijn. De pijn is meestal voelbaar in het midden en aan de voorkant van het bekken, in de onderrug en rondom het stuitbeen en de heupen. Er is sprake van startpijn (bij aanvang van bewegen of een activiteit).
Door de verweking van het kraakbeen kan het bekken te beweeglijk worden waardoor banden overbelast raken. Ook tijdens de bevalling kan bekkenpijn ontstaan. Je ziet dit vaker bij de bevalling van een kind met een hoog geboortegewicht, een stuitbevalling, tangverlossing, vacuümextractie of een snelle bevalling.
Bekkenpijn na letsel of ongeval
Klachten die als gevolg van een ongeval ontstaan geven vaak dezelfde klachten als bekkenpijn tijdens de zwangerschap en bevalling en kunnen bij zowel mannen als vrouwen optreden.