Zweepslag kuit

Zweepslag is een scheur in de spier van de kuit, vaak acuut ontstaan door een verkeerde beweging. Een vervelende blessure, waarbij de juiste behandeling en aanpak écht het verschil kan maken.

Direct een afspraak maken

De juiste specialist bij een zweepslag

Een zweepslag ontstaat plotseling en kan best even schrikken zijn. Ineens ben je beperkt in je dagelijks handelen en dan is het fijn te weten hoe je kunt werken aan herstel.

De fysiotherapeut is als specialist van het bewegingsapparaat de aangewezen therapeut voor begeleiding van je klachten. Met jou wordt gefaseerd gewerkt aan herstel, waarbij de therapeut de behandeling afstemt op de herstelfase waarin jij je bevindt.

Meer over zweepslag

Als er een kleine of grotere scheur in de kuitspier ontstaat, spreek je van een zweepslag. Een zweepslag komt veel voor en ontstaat vaak bij een afzet met lopen, springen of sprinten, maar soms ook bij stilstaan. Door een zeer krachtige, plotselinge aanspanning van de kuitspier scheurt het spierweefsel.

Als je een zweepslag krijgt ontstaat het gevoel alsof er een klap tegen de kuit wordt gegeven en omdat dit gevoel wel wat weg heeft van een slag met een zweep, heeft het de benaming zweepslag.

De spier waar het om gaat is de musculus gastrocnemius, die de kuit haar vorm geeft. In het midden van deze spier, bij de overgang van pees naar spier ontstaat in de meeste gevallen de scheuring. Behalve de vezels van de spier scheuren ook bloedvaten en lymfevaten.

Een zweepslag ontstaat vaak tijdens het sporten en het lukt daarna niet meer om te lopen, laat staan verder te sporten. Ook ontstaat er vaak een zwelling, een bloeduitstorting en druk op de spierscheur wordt niet verdragen.

Door de zweepslag ontstaat bewegingsbeperking en wandelen, rennen, het optrekken van de voet en springen lukken niet meer en gaan gepaard met veel pijn.

Afspraak maken