Spina bifida
Spina bifida (open ruggetje) is een ontwikkelingsstoornis van ruggenmerg en wervelkolom. De gevolgen van deze afwijking variëren van mild tot meer ernstig.
De juiste behandeling bij spina bifida
Bij je kind met spina bifida richt de behandeling zich op de motorische ontwikkeling met veel aandacht voor training en stimulatie van het zitten, staan en lopen. Daarnaast wordt er gewerkt aan een goede balans en oefeningen om de nog actieve spieren te versterken. Je kind leert ook omgaan met hulpmiddelen, zoals een rolstoel. Ouder(s) wordt geleerd hoe ze op een speelse manier de ontwikkeling van hun kind kunnen stimuleren.
De kinderfysiotherapeut werkt samen met de kinderergotherapeut, zodat ook dagelijkse activiteiten worden geoefend zoals zelf leren aankleden of zelf eten. Ook zal de kinderergotherapeut behulpzaam zijn bij het aanvragen van hulpmiddelen, zoals een rolstoel.
Geschikte behandelingen
bij spina bifida
De juiste specialist bij spina bifida
Onze behandeling volgt het kind en niet andersom. Zorg die echt bij je past, dat is waar wij voor staan.
Ervaringen met onze praktijk
Meer over spina bifida bij kinderen
Spina bifida, ook wel een open ruggetje genoemd, is een ontwikkelingsstoornis van ruggenmerg en wervelkolom en is aangeboren. Deze afwijking bevindt zich meestal ter hoogte van de lendenwervels (lumbaal), soms ter hoogte van de borstwervels (thoracaal) en soms ter hoogte van het heiligbeen(sacraal). Spina bifida kent twee vormen: spina bifida occulta en spina bifida aperta en deze vormen zien er aan de buitenkant verschillend uit.
Spina bifida aperta is direct na de geboorte zichtbaar, omdat het ruggetje van de baby open is. Bij spina bifida occulta is de neuraalbuis nog bedekt met huid en wordt daarom de "verborgen open rug" genoemd. Deze stoornis in de ontwikkeling van ruggenmerg en de ruggenmergvliezen is al ontstaan tijdens de eerste maanden van de zwangerschap.
Bij kinderen met spina bifida variëren de gevolgen van de aandoening van mild tot meer ernstig, maar hoe eerder in de zwangerschap ontstaan hoe ernstiger het zich later zal openbaren. Omdat de symptomen variëren zijn niet alle kinderen met spina bifida afhankelijk van een rolstoel of de zorg van anderen. We kennen ook milde vormen, die soms zelfs pas na een aantal jaren worden ontdekt doordat er kleine klachten optreden.
De symptomen bij een open ruggetje zijn:
- Mogelijk verlammingsverschijnselen aan heupen, benen en voeten
- Afwijkingen aan de blaas en/of darmen
- Mogelijk slechte werking van de sluitspieren met als gevolg incontinentie
- Mogelijk een waterhoofdje, door grote druk van hersenvloeistof op de hersenen