Diabetes bij kinderen
Bij de ziekte diabetes is de hoeveelheid suiker (insuline) in het bloed te hoog. We onderscheiden twee vormen: diabetes type 1 en diabetes type 2. Type 1 komt bij kinderen het meeste voor.
De juiste behandeling bij diabetes
Omdat de relatie tussen voeding en de glucosewaarde van het bloed een belangrijke rol speelt bij diabetes, zal onze voedingsdeskundige goede uitleg geven over welke voeding invloed heeft en hoe dit op de beste manier gegeten kan worden. Zij kijkt ook of er nog andere aandoeningen meespelen, geeft uitleg over hypo's en hypers, wat in zo'n geval te doen en doet regelmatige controle van het gewicht. Voor je kind krijg je een uitgebalanceerd advies.
Ook de kinderfysiotherapeut kan begeleiden bij bewegen en fit blijven, want dit is voor kinderen met diabetes extra belangrijk. Zij zal indien nodig regelmatig overleggen met andere disciplines die betrokken zijn bij je kind, zoals de diabetesverpleegkundige en/of huisarts.
Geschikte behandelingen
bij diabetes
De juiste specialist bij diabetes
Onze behandeling volgt het kind en niet andersom. Zorg die echt bij je past, dat is waar wij voor staan.
Ervaringen met onze praktijk
Meer over diabetes bij kinderen
Bij kinderen met diabetes is de hoeveelheid suiker (insuline) in het bloed te hoog. Insuline wordt aangemaakt in de alvleesklier en komt van daaruit in het bloed terecht. Diabetes of suikerziekte komt voor in twee vormen, namelijk diabetes type 1, waarbij het lichaam helemaal geen suiker aanmaakt en diabetes type 2, waar dit wel gebeurt, alleen vaak te weinig.
Om suiker uit de voeding in de cellen te halen heeft het lichaam insuline nodig en als dit niet gebeurt krijgt het lichaam geen energie uit suiker. De meeste kinderen en jongeren hebben diabetes type 1 en de oorzaak is onbekend. Wel weten we dat genetische aanleg hierbij een rol speelt. Dit geldt ook voor type 2 en hierbij spelen ook overgewicht en weinig lichaamsbeweging een rol.
De volgende verschijnselen kunnen zich voordoen bij kinderen met diabetes:
- Veel drinken
- Veel dorst en droge mond
- Veel plassen (soms bedplassen)
- Vermoeidheid
- Vaak terugkerende infecties
- Verminderd zicht
- Vermagering
- Overgewicht
Daarnaast bestaat de kans dat het kind een hypo of hyper krijgt. Bij een hypo is er te weinig suiker in het lichaam en zal je kind zweten, trillen, hoofdpijn krijgen en duizelig worden. Als er te veel suiker in het lichaam is spreken we van een hyper en hierbij zal een kind zich moe voelen, vaker moet plassen en enorme dorst hebben.