Astma bij kinderen

Astma bij kinderen

Hoewel astma niet te genezen is, kan een goede behandeling ervoor zorgen de klachten onder controle te krijgen. De symptomen kunnen verminderd worden door te zorgen voor een goede lichamelijke conditie, spierkracht en beweeglijkheid.

Direct een afspraak maken

De juiste specialist bij astma

Onze behandeling volgt het kind en niet andersom. Zorg die echt bij je past, dat is waar wij voor staan.

Meer over astma bij kinderen

In Nederland heeft naar schatting ongeveer 5-10 procent van de kinderen last van astma. Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen, waardoor deze vernauwen. Kinderen met astma zijn vaak allergisch voor bepaalde dieren, huisstof of stuifmeel en de luchtwegen zijn erg prikkelgevoelig. Vaak zijn astma en allergie in aanleg aanwezig en erfelijk. Astma uit zich onder meer door kortademigheid, veel hoesten en een piepende ademhaling.

Bij veel kinderen verminderen de klachten naarmate ze ouder worden, maar bij ernstige astma of een verminderde longfunctie zal de astma ook op oudere leeftijd blijven of terugkomen.

Astma is een vervelende aandoening voor kinderen omdat het veel vermoeidheid kan geven. De benauwdheid kan beangstigend zijn en beperkend zijn in sociale contacten en spel. Hoewel astma niet te genezen is kan een goede behandeling ervoor zorgen de klachten onder controle te krijgen.

De symptomen kunnen verminderd worden met de juiste medicatie, het vermijden van prikkelende stoffen en te zorgen voor een goede lichamelijke conditie. De conditie kan worden bevorderd door te sporten en het doen van spelactiviteiten.

Klachten als een verminderde beweeglijkheid van de romp, ribben en rug, het ophoesten van slijm en een verminderde conditie kunnen ondanks het gebruik van medicijnen toch optreden. Kinderen met ernstige astma kunnen door de benauwdheid soms een veranderde stand van ribben en rug krijgen. Soms is er sprake van een verminderde conditie of angst om te bewegen. Bij veel kinderen komt inspanningsastma voor, waardoor ze soms niet goed meekomen met sporten.

De kinderfysiotherapeut kan een kind met astma goed begeleiden en advies geven. Om een goed beeld te krijgen van de klachten zal de fysiotherapeut beginnen met een intakegesprek. Zo worden de mogelijkheden tot hulp goed in kaart gebracht. Tijdens het lichamelijk onderzoek kijkt de kinderfysiotherapeut naar de beweeglijkheid, de manier van ademhalen, de spierkracht en wat er gebeurt bij inspanning.

De kinderfysiotherapie is gericht op oefeningen die de beweeglijkheid en de spierkracht bevorderen. De kinderfysiotherapeut kan kinderen helpen de fysieke mogelijkheden (conditie) te vergroten en adviseren welke sporten geschikt zijn voor het kind. Hierbij hoort ook het leren omgaan met de klachten tijdens het sporten.

Als kinderen veel last hebben met het ophoesten van slijm, zal de kinderfysiotherapeut leren hoe dit op een effectieve manier kan. Vaak wordt een huftechniek aangeleerd. Omdat controle over de klachten het kind meer zelfvertrouwen zal geven, zal de kinderfysiotherapeut het kind leren om te gaan met deze aandoening.

Achterste kruisbandletsel
Afspraak maken