ADD of ADHD bij kinderen
Bij kinderen met ADD of ADHD staan aandachts- en concentratieproblemen vaak op de voorgrond. Bij kinderen met ADHD is dit gecombineerd met hyperactief en impulsief gedrag.
De juiste behandeling bij ADHD/ADD
Geen kind met ADD of ADHD is hetzelfde. Daarom is het heel belangrijk dat de kindertherapeut vooraf goed vaststelt waar de exacte hulpvragen van jou en je kind liggen. Waar loopt je kind in het dagelijkse leven tegenaan. Wat gaat moeilijk op school en wat is thuis opvallend? Wat wil je zelf graag bereiken?
Met jou gaan de kinderergotherapeut, sensorische informatieverwerkingstherapeut en/of kinderfysiotherapeut samen op zoek naar de antwoorden op deze vragen. Zo kan een voor jou of je kind passend behandelplan worden gemaakt, waar je echt mee vooruit komt.
Doelgericht werken wij in onze praktijk samen aan gestelde doelen, bijvoorbeeld op gebied van prikkelverwerking, planning en organisatie of bewegen.
Geschikte behandelingen
bij ADHD en ADD
De juiste specialist bij ADHD/ADD
Onze behandeling volgt het kind en niet andersom. Zorg die echt bij je past, dat is waar wij voor staan.
Ervaringen met onze praktijk
Meer over ADD of ADHD bij kinderen
De aandoeningen ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) en ADD (Attention Deficit Disorder) lijken veel op elkaar, maar waar kinderen met ADHD vaak impulsief en hyperactief gedrag laten zien in combinatie met aandacht- en concentratieproblemen, zien we de hyperactieve en impulsieve component in mindere mate of geheel niet bij kinderen met ADD.
Daarnaast zien we dat kinderen met ADHD en ADD moeite hebben met planning van opdrachten en activiteiten en met de structuur van een dag. Deze kinderen kunnen snel overprikkeld raken bij onder andere veel en/of hard geluid, als ze veel tegelijk zien en bij aanrakingen.
Welke behandelaar je kind nodig heeft is afhankelijk van waar je kind met ADD of ADHD tegen aan loopt in het dagelijks leven. De grootste hulpvragen liggen meestal op het gebied van concentratie, plannen en/of niet stil kunnen zitten.
Je kind gaat dan aan de slag bij de kinderergotherapeut. Ook zal hierbij de sensorische informatieverwerking, de manier waarop het kind omgaat met prikkels, worden onderzocht. Als hiervan een goed beeld is gevormd kunnen er verschillende hulpmiddelen en interventies worden ingezet.
Verder kan je kind geholpen worden met het aanbrengen van meer structuur in de week of dag en hoe het makkelijker zelfstandig opdrachten kan plannen. Voor kinderen met ADHD is het belangrijk om te sporten, omdat ze hier veel van hun energie in kwijt kunnen. Vaak lukt dat niet bij een reguliere sportclub en dan kan de kinderfysiotherapeut helpen en adviseren.