Zelfredzaamheid bij kinderen

Hoe ouder een kind wordt, hoe meer zelfstandigheid van het kind wordt verwacht. Kinderen die moeite hebben met de zelfredzaamheid kunnen daarvan hinder ondervinden op school, in sociale situaties en thuis. De kinderergotherapeut biedt begeleiding.

Direct een afspraak maken

De juiste specialist bij zelfredzaamheid

Onze behandeling volgt het kind en niet andersom. Zorg die echt bij je past, dat is waar wij voor staan.

Meer over zelfredzaamheid bij kinderen

Kinderen zullen in de loop van jaren steeds meer dingen zelfstandig moeten kunnen en ze willen dat ook graag. Heel wat dagelijkse activiteiten waarbij ze eerst geholpen moesten worden, leren ze gaandeweg zelf: een rits open en dicht doen, de jas aantrekken, zelf eten en drinken, wassen, tandenpoetsen en zelfstandig huiswerk maken. Allemaal vanzelfsprekende handelingen, maar dit geldt niet voor elk kind.

Problemen met het zelfstandig aanleren van veel van deze activiteiten zien we vaker bij kinderen met ADHD, ADD of DCD. Ook zonder een bepaalde diagnose kan er bij sommige kinderen een achterstand in de ontwikkeling van de motorische vaardigheden zijn. Dat is voor een kind zeker niet prettig en het geeft vaak frustratie als je op een bepaalde leeftijd iets nog niet kunt en daarom afhankelijk blijft van ouder(s) of anderen om je heen. Hoe ouder je kind wordt hoe meer zelfstandigheid er verwacht wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zelf de schooltas inpakken, met daarin zelf klaargemaakte boterhammen. Als een kind naar de middelbare school gaat wordt verwacht dat het zelf huiswerk en een goede planning kan maken.

Afspraak maken