Overgewicht of obesitas bij kinderen

Overgewicht of obesitas ontstaat als er gedurende langere tijd een onevenwichtigheid is tussen de inname van energie en het energieverbruik. Kinderen kunnen hierdoor gezondheids-, motorische en sociaal-emotionele problemen krijgen.

Direct een afspraak maken

De juiste specialist bij overgewicht

Onze behandeling volgt het kind en niet andersom. Zorg die echt bij je past, dat is waar wij voor staan.

Meer over overgewicht of obesitas bij kinderen

We spreken van overgewicht als een kind meer weegt dan bij de leeftijd en lengte past. De mate van overgewicht wordt gemeten met de BMI (Body Mass Index). Deze geeft een indicatie van de verhouding lengte, gewicht en leeftijd.

Ongeveer 13% van de Nederlandse kinderen tussen de 5 en 16 jaar heeft overgewicht en hiervan heeft 7% kinderobesitas. Uit deze cijfers blijkt dat ongeveer 1 op de 8 kinderen in Nederland te zwaar is. Overgewicht kan schadelijk zijn voor de gezondheid van je kind, want het vergroot de kans op diabetes, hart- en vaatziekte en door overbelasting van de gewrichten kunnen er gewrichtsproblemen ontstaan.

Omdat je kind extra kilo’s meedraagt zal het ook meer moeite krijgen met goed bewegen. Wanneer kinderen gepest worden om hun overgewicht kan dit leiden tot onzekerheid en weinig zelfvertrouwen. Uit onderzoek is bovendien gebleken dat 80% van de kinderen met overgewicht ook als volwassene last heeft van gewichtsproblemen.

Overgewicht of obesitas ontstaat, omdat er gedurende langere tijd een onevenwichtigheid is tussen de inname van energie en het energieverbruik. Met de voeding worden meer kilocalorieën (Kcal) opgenomen dan er worden verbruikt door het lichaam. Er ontstaat hierdoor een overschot aan Kcal en dit wordt als lichaamsvet opgeslagen waardoor je kind toeneemt in gewicht.

Ook problemen in de stofwisseling, ziektes als de Ziekte van Crohn en bepaalde medicatie kunnen bijdragen aan overgewicht.

Afspraak maken