Wiebelen

Kinderen die veel wiebelen of niet stil kunnen zitten, blijken vaak moeite te hebben met de zintuiglijke prikkelverwerking. Of dat zo is kan de kinderergotherapeut of de kinderfysiotherapeut bepalen. Ze werken spelenderwijs, met aandacht voor goede uitleg én passende begeleiding.

Direct een afspraak maken

De juiste specialist bij wiebelen

Onze behandeling volgt het kind en niet andersom. Zorg die echt bij je past, dat is waar wij voor staan.

Meer over wiebelen of niet stil kunnen zitten

De oorzaak van niet stil kunnen zitten of veel wiebelen op de stoel zou kunnen liggen aan de manier van omgaan met de verwerking van prikkels. Sommige kinderen die hun eigen lichaam niet goed voelen, gaan op zoek naar een bepaalde druk, zodat ze het wel voelen. Deze druk laten ze ontstaan door veel te wiebelen, draaien op de stoel en niet stilzitten. Voor deze kinderen zijn er onze kinderergotherapeuten en kinderfysiotherapeuten met een specialisatie in sensorische informatieverwerking.

Aan de hand van onderzoek en vragenlijsten achterhalen zij allereerst of het gaat om een prikkelverwerkingsprobleem. Er kan sprake zijn van onderprikkeling of van overprikkeling. Op het eerste oog lijkt het gedrag wat daarbij hoort soms op elkaar, maar de therapeut heeft de tools om dit te differentiëren.

Als de oorzaak van het wiebelgedrag helder is, kan gestructureerd worden gewerkt aan een oplossing. Deze oplossing verschilt van kind tot kind. Ieder kind is anders en heeft een andere benaderingswijze nodig. Onze therapeuten zijn ervaren en goed in staat om vanuit de belevingswereld van je kind te werken. Met aandacht en vanuit echte betrokkenheid kijken ze wat jouw kind nodig heeft om de prikkelverwerking anders te laten verlopen. Dit gaat met gerichte oefeningen, adviezen én soms aanpassingen bijvoorbeeld op school of thuis. Ook overleg met betrokkenen is van belang om je kind goed te kunnen helpen met het reguleren van prikkelverwerking. Zo zit je kind vaak veel beter in zijn of haar vel, verbeteren schoolprestaties en de concentratie.

Afspraak maken