Werkgeheugen bij kinderen
Je werkgeheugen is van enorm belang bij het denken, onthouden en verwerken van informatie. Je kunt je werkgeheugen trainen! Maar wanneer is er sprake van een werkgeheugenprobleem en wanneer ligt de oorzaak elders? Onze ervaren kinderergotherapeuten weten hierover alles te vertellen.
De juiste behandeling bij werkgeheugenproblemen
Bij kinderen die moeite hebben met het onthouden van instructies, multitasken, aandacht bij een taak houden, bij wie leren lezen en (hoofd)rekenen en/of het lezen van nieuwe (onbekende) woorden moeizaam gaat, zou weleens een werkgeheugenprobleem kunnen spelen. Maar hoe weet je of dit werkelijk zo is? Daarvoor zijn onze kinderergotherapeuten er.
Op basis van je verhaal, informatie van school en door onderzoek bepalen ze of werkgeheugentraining zinvol kan zijn. Als dat zo is kan training starten. Dat doen wij met de BCB geheugentraining, een erkende én wetenschappelijk bewezen methode. De kinderergotherapeut is coach én begeleidt het vaak zeer succesvolle behandeltraject.
Geschikte behandelingen
voor werkgeheugen
De juiste specialist bij werkgeheugenproblemen
Onze behandeling volgt het kind en niet andersom. Dus geen standaardprogramma, maar maatwerk. Hierdoor kunnen we zorg bieden die echt bij je past. Dat is waar wij voor staan.
Ervaringen met onze praktijk
Meer over het werkgeheugen bij kinderen
Ons werkgeheugen is belangrijk voor de actieve denkprocessen. Het is een soort korte termijngeheugen, maar het doet veel meer dan dat alleen. Het werkgeheugen legt verbanden tussen de informatie die al ligt opgeslagen in het kortetermijngeheugen en bewerkt deze informatie tijdelijk. Een voorbeeld hiervan is: 'je vraagt de weg en kunt dan meteen herhalen hoe je moet rijden (korte termijngeheugen). Als je gaat rijden en de informatie moet toepassen en ernaar handelen gebruik je het werkgeheugen'.
Naast het kortetermijngeheugen is het werkgeheugen van groot belang bij het aanleren van nieuwe vaardigheden en schoolse vaardigheden. De capaciteit van het werkgeheugen is beperkt, want het kan tussen de 5 en 9 items verwerken. Wel is het heel actief en werkt inhoud voortdurend bij. Het werkgeheugen is ook verbonden met het langetermijngeheugen, omdat het ook werkt met inhoud die hierin ligt opgeslagen.
Als het een kind niet lukt om veel informatie tegelijk te verwerken zal zich dit uiten als concentratie- en leerproblemen. We zien dan bij het kind de volgende symptomen:
- Instructies blijven niet goed hangen
- Het lukt niet om twee dingen tegelijk te doen (luisteren en opschrijven)
- Is met de gedachten ergens anders
- Kan de aandacht bij een instructie niet volhouden
- Let vaak niet op
- Sneller afgeleid
- Moeite met het beginnen aan een taak en vaak als laatste klaar
- Kan zich niet goed herinneren wat het ook alweer moest doen
- Komt dromerig over
- Kan zich niet goed concentreren
- De informatieverwerking verloopt traag
- Vertoont weinig vooruitgang bij leren lezen en rekenen
- Moeite met hoofdrekenen en met het lezen van nieuwe (onbekende) woorden
- De leerprestaties blijven achter bij wat men zou verwachten
- Komt zelden met een antwoord bij een groepsactiviteit en zal directe vragen niet kunnen beantwoorden
- Raakt in de war van ingewikkelde opdrachten en taken, waardoor het opgeeft
Voor het trainen van het werkgeheugen gebruiken wij de BCB geheugentraining. De kinderergotherapeut coacht en begeleidt het oefenen op de praktijk én geeft richting aan het thuis oefenen. Het programma wordt afgestemd op de mogelijkheden van je kind en planmatig aangepakt met tussentijdse metingen die uiteraard worden besproken.
Vaak is er meer nodig dan werkgeheugentraining alleen. Het leren toepassen en herkennen én trainen van aanvullende vaardigheden behoort tot de mogelijkheden.