Concentratie bij kinderen
Niet goed kunnen concentreren (snel afgeleid, niet stil kunnen zitten of dromerigheid) belemmert het functioneren van een kind in het dagelijks leven en een goede voortgang van de ontwikkeling.
De juiste behandeling bij concentratieproblemen
Als je kind zich niet goed kan concentreren wordt het behandeld door de kinderergotherapeut, dé specialist in het aanleren van vaardigheden op het gebied van planmatig werken en het bieden van structuur. Zij leert je kind naar zichzelf kijken en hoe het zich kan aanpassen aan storende prikkels uit de omgeving. Zo krijgt je kind meer zelfreflectie ten opzichte van zijn eigen handelen.
De kinderergotherapeut werkt ook samen met school voor advies en zorgt ervoor dat bepaalde hulpmiddelen worden ingezet. Het ene kind zal meer activerende strategieën nodig hebben, een ander meer rustgevende. Het doel is dat je kind zich beter gaat concentreren.
Geschikte behandelingen
bij concentratieproblemen
De juiste specialist bij concentratieproblemen
Onze behandeling volgt het kind en niet andersom. Zorg die echt bij je past, dat is waar wij voor staan.
Ervaringen met onze praktijk
Meer over concentratie bij kinderen
Om goed mee te kunnen komen op school zal er op veel momenten een bepaalde vorm van concentratie worden verwacht van je kind. Het zal gedurende kortere of langere tijd de aandacht moeten richten en vasthouden bij een bepaalde taak, opdracht, activiteit of handeling.
Als het een kind maar moeizaam lukt om de aandacht vast te houden kan zich dit uiten als snel afgeleid zijn, niet stil kunnen zitten of een wat dromerige houding. Dit heeft tot gevolg dat goed functioneren in het dagelijks leven en een goede voortgang van de ontwikkeling belemmerd worden.
Er is niet altijd niet altijd een oorzaak te vinden voor een slechte concentratie, maar het heeft wel duidelijk gevolgen. Het zal het kind beperken en is nadelig voor het functioneren, de ontwikkeling van de zelfstandigheid en het zelfvertrouwen.
Concentratieproblemen met een oorzaak zien we onder andere bij kinderen met ADHD of ADD. Waarschijnlijk ten gevolge van onze drukke hedendaagse maatschappij zijn er steeds meer kinderen die daar last van hebben met gevolgen voor de ontwikkeling van een goede concentratie.
Nadat helder is wat de aard en herkomst van de concentratieproblematiek is, werkt de ergotherapeut planmatig en met aandacht met het kind aan deze vaardigheid. Welke methode wordt gebruikt, verschilt van kind tot kind. Prikkelverwerking, planmatig werken, structuur aanbrengen en het inzetten van hulpmiddelen behoort onder andere tot de mogelijkheden.