Voorkeurshouding bij baby’s

Ongeveer 1 op de 6 baby’s ligt het liefst altijd met het hoofdje naar dezelfde kant. Deze voorkeurshouding heeft invloed op de vorm van de schedel en kan de motorische ontwikkeling belemmeren. De kinderfysiotherapeut met specialisatie plagiocephalie is expert op dit gebied.

Direct een afspraak maken

De juiste specialist bij een voorkeurshouding

Onze behandeling volgt het kind en niet andersom. Zorg die echt bij je past, dat is waar wij voor staan.

Meer over baby’s met voorkeurshouding

Als een baby de voorkeur heeft om in meer dan 75% van de tijd met het hoofdje op één bepaalde kant te liggen spreken we van een voorkeurshouding. Omdat de schedel van een baby tijdens de eerste levensmaanden van nature zacht is, kan het hoofd hierdoor aan één kant afplatten en ontstaat er een scheef of afgeplat hoofdje.

Een afplatting van de schedel wordt ook wel plagiocephalie genoemd. Met een plagiocephalometrie kan de scheefstand van het hoofd objectief gemeten worden om te achterhalen of helmredressietherapie nodig is.

Vaak wordt een voorkeurshouding veroorzaakt door torticollis, een verdikking van de nekspier waardoor het hoofdje vanzelf naar één kant wordt geduwd. Die verdikking is te voelen. Andere mogelijke oorzaken kunnen een zuigelingenscoliose zijn, waarbij de romp in een curve ligt of er zijn problemen aan de heup.

Afgeplatte hoofdjes komen steeds vaker voor sinds aan ouders geadviseerd wordt de baby alleen maar op de rug te slapen te leggen om het risico op wiegendood te verkleinen.

Afspraak maken