Motorische achterstand bij baby’s
De ontwikkeling van de motoriek gaat in stapjes en elke baby doet dat in een eigen tempo. Als de ontwikkeling vertraagd verloopt is het verstandig de hulp in te roepen van de kinderfysiotherapeut. Met tijdig advies en goede begeleiding wordt je kind geholpen bij de ontwikkeling van vaardigheden.
De juiste zorg en aandacht voor je kind
Het tempo waarin de motoriek zich ontwikkelt, verschilt per zuigeling en er is dan ook een ruime marge voordat we spreken van een vertraagde ontwikkeling. De kinderfysiotherapeut is expert als het gaat om bewegen van het hele jonge kind. De therapeut komt vaak aan huis en werkt met aandacht, betrokkenheid en vanuit de mogelijkheden van je baby. Stapsgewijs en altijd in nauw overleg met jou. Soms kunnen kleine aanpassingen al een groot verschil maken!
Geschikte behandeling
met motorische achterstand bij baby’s
Voor iedere hulpvraag van je kind de juiste specialist en behandeling
Onze behandeling volgt het kind en niet andersom. Zorg die echt bij je past, dat is waar wij voor staan.
Ervaringen met onze praktijk
Beweegproblemen bij baby of dreumes
De motorische ontwikkeling van je kind maakt in de eerste twee levensjaren een enorme groei door en elk kind doet dat in een eigen tempo. Als de motorische ontwikkeling anders verloopt kan dit verschillende redenen hebben. Soms is het te wijten aan een onderliggende beperking of de vertraagde ontwikkeling staat op zichzelf. Het blijft vaak moeilijk om te bepalen of er een achterstand is op motorisch gebied, maar als leidraad wordt vaak uitgegaan van wat een baby op een bepaalde leeftijd zou moeten kunnen. Aan de hand van deze mijlpalen in de motorische ontwikkeling kan bepaald worden of er sprake is van een motorische ontwikkelingsachterstand.
Voorbeelden van motorische mijlpalen zijn:
- Het volgen van bewegingen
- Het zelf goed en stevig kunnen vasthouden van het nekje (hoofdcontrole)
- Omrollen, tijgeren en kruipen
- Grijpen naar iets en vastpakken
- Zelf kunnen gaan zitten
- Los kunnen staan en daarna de eerste stapjes
Maar hoe herken je een vertraagde ontwikkeling van de motoriek?
- Het kind blijkt moeite te hebben met het veranderen van houding
- Het kind beweegt eenzijdig
- De spierspanning is laag en het kind heeft weinig kracht
- Onrustig gedrag of juist passiviteit
- Overstrekken
- Het kind kan zijn frustraties uiten door (boos) huilen
Bij een achterstand in de motoriek, zal de kinderfysiotherapeut je voorzien van begeleiding in de vorm van oefeningen en advies waarmee je kind op het juiste niveau wordt uitgelokt tot motorische activiteit. Wij begeleiden kinderen tot 2 jaar bij voorkeur aan huis, zodat het in de meest vertrouwde omgeving is en om zoveel mogelijk advies op maat te kunnen geven.