Billenschuiven

Billenschuivers zijn kinderen die zich op hun billen schuivend voortbewegen in de periode dat andere kinderen kruipen. Dit kan voortkomen uit problemen in de grove motoriek of met evenwichtsreacties, maar blijkt meestal geen onderliggende oorzaak te hebben.

Direct een afspraak maken

De juiste specialist bij billenschuiven

Onze behandeling volgt het kind en niet andersom. Zorg die echt bij je past, dat is waar wij voor staan.

Meer over billenschuiven

Kinderen die zich op hun billen schuivend voortbewegen in de periode dat andere kinderen kruipen, worden billenschuivers genoemd.

Meestal begint het billenschuiven rond de leeftijd van 11 maanden. De grove motoriek, zoals zitten, staan, kruipen en lopen is vaak wat vertraagd. Ook is gebleken dat bij billenschuivers de evenwichtsreactie en de draaibewegingen (rotaties) zijn verminderd en soms ook de opvangreacties.

Bij de meeste billenschuivers wordt echter geen onderliggende lichamelijke aandoening of syndroom gevonden en ze ontwikkelen zich verder normaal.

We zien het billenschuiven vaker bij kinderen met een ziekte of syndroom, bijvoorbeeld bij kinderen die blind zijn of bij het syndroom van Down. Kinderen die billenschuiven lopen gemiddeld op wat latere leeftijd los (16 maanden) dan de gemiddelde 12 tot 14 maanden. Op langere termijn verschilt de motorische ontwikkeling niet noemenswaardig met die van kinderen die kruipen.

Afspraak maken