Duim-, vinger- en/of speenzuigen
Het zuigen op een duim, vinger en/of speen heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van het gebit, de kaak en de mond(motoriek).
De juiste zorg en aandacht voor je kind
Veel ouders vinden het lastig om een goed moment te kiezen om te starten met het afbouwen van duim-, vinger- of speenzuigen. Met steun van de kinderlogopedist zijn deze lastige mondgewoonten vaak goed te veranderen. Meestal zal de logopedist voorstellen het gebruik voor of rond de derde verjaardag af te bouwen. Het is ook belangrijk om te kiezen voor een rustige periode voor jou en je kind. Als het lukt is dat enorme winst voor gebitsstand, slikgedrag, kracht en coördinatie in het mondgebied.
Geschikte behandelingen
bij duim-, vinger- en/of speenzuigen
De juiste specialist voor je kind
Onze behandeling volgt het kind en niet andersom. Zorg die echt bij je past, dat is waar wij voor staan.
Ervaringen met onze praktijk
Meer over duim-, vinger- en/of speenzuigen
Op jonge leeftijd, als het kind nog baby, dreumes of jonge peuter is en de zuigbehoefte nog groot, is het normaal dat een kind op duim of vinger zuigt of een speen heeft. Naarmate je kind ouder wordt zal de zuigbehoefte afnemen en is het ook belangrijk te stoppen met duim, vinger of speen. Dit zuigen op duim of speen kan dan namelijk een gewoonte worden, die een negatieve invloed heeft op de gebitsontwikkeling. Daarnaast heeft het invloed op de vorm van de mond en neemt de kans toe op het ontwikkelen van een slappe mondmotoriek, afwijkend slikken en wordt ook de vorm van het aangezicht beïnvloed.