Afwijkende mondgewoonten

Afwijkende mondgewoonten bij kinderen

Met afwijkend mondgedrag bij kinderen bedoelen we duimen, open mond gedrag, mondademen, nagelbijten, liplikken, afwijkende tongligging of afwijkend kauwen en slikken. Deze gewoonten kunnen leiden tot problemen met het gebit, het aangezicht, mondspierfunctie, spraak en/of gehoor.

Direct een afspraak maken

De juiste specialist bij afwijkende mondgewoonten

Onze behandeling volgt het kind en niet andersom. Zorg die echt bij je past, dat is waar wij voor staan.

Afwijkende mondgedrag bij kinderen

Een mond maakt op een dag veel bewegingen, want de spieren in het mondgebied zijn nodig om te kunnen spreken, lachen, huilen, slikken of kauwen. De mondspieren zijn onder andere de spieren van de tong, lippen en de kauwspieren. Bij afwijkende mondgewoonten is door verschillende oorzaken de coördinatie en motoriek in het mondgebied verstoord, waardoor de uitspraak slap wordt, de gebitsstand negatief wordt beïnvloed of sneller verkoudheden en/of oorproblemen ontstaan.

Tot afwijkend mondgedrag rekenen we:

  • Duim, vinger- en/of speenzuigen
  • Open mondgedrag
  • Habitueel mondademen (uit gewoonte mondademen)
  • Afwijkende tongligging in rust
  • Nagelbijten
  • Afwijkende lipgewoonten zoals liplikken en lipzuigen
  • Afwijkend kauwen
  • Afwijkend slikken

De kinderlogopedist is de aangewezen persoon voor behandeling van afwijkende mondgewoonten. Vanuit het specialisme OMFT werken zij aan het verbeteren van afwijkende mondgewoonten. Daarbij werken de therapeuten soms samen met kinderfysiotherapeut of
ergotherapeut. Met gedegen onderzoek en een helder behandelplan wordt in stapjes gewerkt aan verbetering van de mondmotorische vaardigheden.

OMFT wordt ook door tandartsen en orthodontisten ingezet. Meestal is dat voorafgaand aan een orthodontie-traject, waarbij eerst aan het juiste mondgedrag wordt gewerkt, alvorens de beugel wordt geplaatst. De logopedist beschikt over speciale trainers die vaak ook al een behoorlijke correctie in de tandstand realiseren en goed draagbaar zijn.

Afwijkende mondgewoonten
Afspraak maken