Afwijkend slikgedrag

Bij afwijkend slikgedrag ligt de tong meestal laag in de mond. Tijdens de slikbeweging wordt de tong tegen of tussen de tanden geperst en dit heeft een nadelige invloed op vorm van de kaak en de stand van het gebit.

Direct een afspraak maken

De juiste specialist bij afwijkend slikgedrag

Onze behandeling volgt het kind en niet andersom. Zorg die echt bij je past, dat is waar wij voor staan.

Afwijkend slikgedrag bij kinderen

Als we slikken wordt de tong tijdens het slikmoment tegen het gehemelte gezet en zet je de kiezen op elkaar. Bij afwijkend slikgedrag ligt de tong beneden in de mond en wordt deze tijdens de slikbeweging naar voren of opzij tegen de tanden geperst.

Sommige kinderen zetten de tong tijdens het slikken tussen de tanden. Dit heeft gevolgen voor de gebitsstand en de vorm van de kaak, omdat deze bij elke slikbeweging een duwtje van de tong krijgt. Op de plaats waar de tong wordt neergezet ontstaat na verloop van tijd een open beet, de tanden raken elkaar niet.

Afwijkend slikken zien we veel bij kinderen die door de mond ademen, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. De afwijkende functie van de tong bij het slikken heeft ook gevolgen voor het vermalen van het eten en het vormen van een goede voedselbrok.

Afspraak maken