Verkromming rug bij kinderen

Een scoliose of verkromming is een scheefstand van de wervelkolom. De mate waarin en het type kromming verschilt van kind tot kind. De kinderfysiotherapeut is er voor behandeling en begeleiding.

Direct een afspraak maken

De juiste specialist bij een verkromming rug

Onze behandeling volgt het kind en niet andersom. Zorg die echt bij je past, dat is waar wij voor staan.

Meer over verkromming van de rug bij kinderen

In de rug bevindt zich de wervelkolom die de vorm heeft van een S en bestaat uit 24 wervels : 7 nekwervels, 12 borstwervels en 5 lendenwervels met daaronder nog het heiligbeen bestaande uit 5 aan elkaar gegroeide wervels. In de wervelkolom bevinden zich 4 natuurlijke krommingen die ook aangeboren of verworven afwijkend kunnen zijn.

Versterkte kyfose

De natuurlijke kromming in de rug die kyfose wordt genoemd kan ook versterkt aanwezig zijn. Als een kind een versterkte kyfose heeft zien we dat nek en schouders wat voorovergebogen staan en vertoont het kind een wat slungelige houding. Deze houding is vaak de oorzaak van pijnklachten aan de rug en is meestal goed te corrigeren met oefentherapie.

Versterkte lordose

Door de lordose ter hoogte van de lendenwervels zien we aan de buitenkant een holle rug. Als een kind voorover buigt zal de holle rug verdwijnen. Een versterkte lordose of holling is meestal het gevolg van slappe rug- en/of buikspieren en zal op den duur leiden tot rugklachten. Als bij vooroverbuigen de holling niet corrigeert noemen we dat een structurele holle rug, die ontstaat door afglijding van de wervelkolom. Een duidelijk kenmerk dat we hierbij zien zijn afgevlakte billen en gebogen knieën. Soms zal deze afglijding pijn veroorzaken, maar dit hoeft niet zo te zijn.

Scoliose

Een scoliose (Grieks voor verkromming) betekent een kromme rug. In de wervelkolom is een bocht ontstaan die ook nog om zijn eigen as draait. Het is mogelijk dat de wervelkolom naar één kant kromgroeit, waardoor er één bocht ontstaat, maar meestal zien we twee bochten. Door deze verdraaiing van de wervelkolom zien we op borsthoogte een bolling of asymmetrie van de ribbenkast. Een scoliose kan aangeboren zijn, ontstaat soms door een beenlengteverschil en kan op elke leeftijd voorkomen, ook bij baby's. Bij 85% van de baby's zal de scoliose weer spontaan verdwijnen. Als de scoliose op 1-jarige leeftijd nog aanwezig is, kan het veroorzaakt zijn door een aangeboren afwijking.

Een scoliose zal zich meestal tijdens de groei ontwikkelen en openbaren en dan vooral tijdens een groeispurt. De eerste groeispurt zien op 6-7 jarige leeftijd en de tweede vanaf de leeftijd van 12 jaar. Een scoliose zien we tegenwoordig in toenemende mate bij kinderen als gevolg van een kromme, foutieve houding bij lang beeldschermgebruik. Vaak wordt de kromming van de wervelkolom pas zichtbaar rond de leeftijd van 10 jaar en we zien het vaker bij meisjes dan bij jongens. Een scoliose in combinatie met een kyfose komt ook voor en uit zich als een bochel.

Door de scoliose beweegt de wervelkolom moeilijker en in ernstige gevallen kan het later leiden tot long en/of hartproblemen.

Beenlengteverschil en scoliose

Een verschil in lengte tussen de beide benen kan de oorzaak zijn van scoliose. Als het verschil is aangeboren zal dit niet meer vanzelf corrigeren en blijft het beenlengteverschil bestaan. Als het beenlengteverschil ontstaat in een groeifase komt dit doordat het ene been harder groeit dan het andere. Meestal wordt dit verschil in een volgende groeifase weer rechtgetrokken en staat alles aan het eind van de groei weer gelijk.

Een afwijkende stand van de voeten of het been, zoals een x-been of o-been, kan ook een beenlengteverschil veroorzaken. Een plattere voet of een naar binnen gezakte voet geeft een lengteverschil bij staan en lopen, met als gevolg dat het bekken scheef gaat staan en zich scoliose kan ontwikkelen.

Afspraak maken