Verkromming rug bij kinderen
De wervelkolom heeft van nature 4 krommingen. Deze krommingen kunnen aangeboren of verworven afwijkend zijn, zoals bij een scoliose, een versterkte lordose of kyfose en de ziekte van Scheuermann. De mate waarin en het type kromming verschilt van kind tot kind.
De juiste behandeling bij een verkromming rug
Het is belangrijk dat de kinderfysiotherapeut eerst onderzoek doet naar het type en de mate van kromming van rug. Hierdoor kan ze onderscheiden of er sprake is van een structurele kromming (niet corrigeerbaar) of een kromming die corrigeerbaar is. Bij een structurele kromming (of vermoeden daarvan) zal je kind voor verder onderzoek worden doorverwezen naar een specialist.
Een corrigeerbare kromming kan behandeld worden door de kinderfysiotherapeut door het geven van oefentherapie. De oefeningen zijn gericht op correctie van houding/kromming en verbetering van kracht. Ook naast de behandeling door een specialist in geval van een structurele kromming, is het mogelijk kinderfysiotherapie of oefentherapie toe te passen. Indien nodig en gewenst kan ook een manueel therapeut worden ingeschakeld om bewegingsbeperkingen op te heffen of te verminderen. De behandeling door de kinderfysiotherapeut heeft als doel pijnklachten te verminderen of voorkomen en reductie van de progressie van de aandoening. Wij werken bij de behandeling ook vaak samen met de podotherapeut.
- Kinderfysiotherapie
- Kindermanuele therapie
- Oefentherapie cesar voor kinderen
Geschikte behandelingen
bij verkromming van de rug
De juiste specialist bij een verkromming rug
Onze behandeling volgt het kind en niet andersom. Zorg die echt bij je past, dat is waar wij voor staan.
Ervaringen met onze praktijk
Verkromming van de rug bij kinderen
In de rug bevindt zich de wervelkolom, die de vorm heeft van een S en bestaat uit 24 wervels : 7 nekwervels, 12 borstwervels en 5 lendenwervels met daaronder nog het heiligbeen bestaande uit 5 aan elkaar gegroeide wervels. In de wervelkolom bevinden zich 4 natuurlijke krommingen. Deze kunnen aangeboren afwijkend of verworven afwijkend zijn.
Versterkte kyfose
De natuurlijke kromming in de rug die kyfose wordt genoemd, kan ook versterkt aanwezig zijn. Als een kind een versterkte kyfose heeft zien we dat nek en schouders wat voorovergebogen staan en vertoont het kind een wat slungelige houding. Deze houding is vaak de oorzaak van pijnklachten aan de rug en is meestal goed te corrigeren met oefentherapie.
Versterkte lordose
Door de lordose ter hoogte van de lendenwervels zien we aan de buitenkant een holle rug. Als een kind voorover buigt zal de holle rug verdwijnen. Een versterkte lordose of holling is meestal het gevolg van slappe rug- en/of buikspieren en zal op den duur leiden tot rugklachten. Als bij vooroverbuigen de holling niet corrigeert noemen we dat een structurele holle rug, die ontstaat door afglijding van de wervelkolom. Een duidelijk kenmerk dat we hierbij zien zijn afgevlakte billen en gebogen knieën. Soms zal deze afglijding pijn veroorzaken, maar dit hoeft niet zo te zijn.
Scoliose
Bij een scoliose (Grieks voor verkromming) is de wervelkolom kromgegroeid. In de wervelkolom zijn een of twee bochten ontstaan. Het is mogelijk dat de wervelkolom naar één kant kromgroeit, waardoor er één bocht ontstaat, maar meestal zien we twee bochten. Door deze verdraaiing van de wervelkolom zien we op borsthoogte een bolling of asymmetrie van de ribbenkast. Een scoliose kan aangeboren zijn, ontstaat soms door een beenlengteverschil en kan op elke leeftijd voorkomen, ook bij baby's. Bij 85% van de baby's zal de scoliose weer spontaan verdwijnen. Als de scoliose op 1-jarige leeftijd nog aanwezig is, kan het veroorzaakt zijn door een aangeboren afwijking.
Meer informatie over scoliose kun je vinden bij: Kinderpraktijk-Hulpvragen-Lijf en Sport- Scoliose
Ziekte van Scheuermann
De ziekte van Scheuermann is een groeistoornis die al bij de geboorte aanwezig is, maar zich openbaart tussen de leeftijd van 13-17 jaar. Bij deze aandoening groeien de onderste borstwervels niet overal even hard, waardoor er een wigvormig wervellichaam ontstaat. Daarbij is de achterkant hoger dan de voorkant, waardoor de rug boller wordt dan normaal. Deze bolling wordt een hyperkyfose genoemd en omdat het lichaam probeert deze bolling te compenseren, zal de holling in nek en onderrug worden vergroot (hyperlordose). Kinderen met de ziekte van Scheuermann hebben een grotere kans op het ontwikkelen van een scoliose.