Verkeerde houding bij kinderen
Steeds meer kinderen krijgen (pijn)klachten omdat ze veel zitten en/of staan in een verkeerde houding. Een van de oorzaken is het toegenomen gebruik van beeldschermen, waardoor kinderen meer en gedurende lange tijd achter elkaar zitten.
De juiste behandeling bij een verkeerde houding
De kinderfysiotherapeut begint met onderzoek naar de oorzaak van het houdingsprobleem. Daarbij kijkt zij of er sprake is van een anatomische afwijking of dat onjuiste of onvoldoende aanspanning van de spieren de oorzaak is. De soort behandeling is afhankelijk van de oorzaak en kan bestaan uit oefentherapie, fysiotherapie of (kinder-) manuele therapie.
De kinderfysiotherapeut geeft daarnaast advies over een juiste houding, hoe een zittende activiteit af te wisselen met beweging, het gebruik van hulpmiddelen en vraagt soms de hulp van de podotherapeut. Het kost vaak veel tijd om een slechte houding te verbeteren.
Geschikte behandelingen
bij slechte houding
De juiste specialist bij een verkeerde houding
Onze behandeling volgt het kind en niet andersom. Zorg die echt bij je past, dat is waar wij voor staan.
Ervaringen met onze praktijk
Verkeerde lichaamshouding bij kinderen
Kinderen brengen in toenemende mate hun tijd zittend door, zowel op school als thuis. Vaak zitten ze zelfs langer en meer dan iemand met een baan op kantoor. Het lang achter elkaar en/of in een verkeerde houding zitten leidt tot allerlei problemen, zoals verschillende pijnklachten en houdingsproblemen.
Voorbeelden hiervan zijn een muisarm, pijnklachten aan rug, arm, nek en/of schouder, scoliose of een tabletnek. KANS (klachten arm, nek en schouder) kan zich ook uiten als hoofdpijn of een doof gevoel in de armen en benen.
Het lang in een houding zitten leidt niet alleen tot fysieke klachten, maar veroorzaakt vaak ook het ontwikkelen van concentratieproblemen en bijziendheid. Als je zit of staat kun je verschillende verkeerde houdingen aannemen, waarbij er soms sprake is van een verkeerde balans van de spieren. Ook kan een verkeerde houding het gevolg zijn van anatomische afwijkingen.
Omdat het lichaam altijd zoekt naar evenwicht zal het automatisch compenseren als een deel van het lichaam niet in de goede positie staat of zit. Naast lang zitten kan een verkeerde houding ook leiden tot hoofdpijn, rug- en nekklachten, vermoeidheid en aan sport gerelateerde blessures die op verschillende plaatsen in het lichaam kunnen optreden.
Als je met je kind komt met een andere dan genoemde klachten zal ook eerst een uitgebreid onderzoek plaatsvinden, waarbij de therapeut vragen stelt over de ontwikkeling van je kind tot nu toe. De behandeling zal gericht zijn op herstel en het voorkomen van klachten in de toekomst.