Osgood Schlatter

Osgood Schlatter is een overbelastingsblessure tijdens de groei, waarbij pijn optreedt op de plaats van de aanhechting van de kniepees op het scheenbeen. Je ziet deze blessure vaker bij kinderen die veel sporten.

Direct een afspraak maken

De juiste specialist bij Osgood Schlatter

Onze behandeling volgt het kind en niet andersom. Zorg die echt bij je past, dat is waar wij voor staan.

Osgood Schlatter bij kinderen

Osgood Schlatter is een overbelastingsblessure tijdens de groei, waarbij pijn optreedt op de plaats van de aanhechting van de kniepees op het scheenbeen. Hierbij ontstaat een gevoelige bobbel op het scheenbeen net onder de knie. Deze verdikking zit bij kinderen in de groei nog niet vast, waardoor de voortdurende trek van de kniepees over deze verdikking leidt tot irritatie en ontsteking van de aanhechting van de kniepees.

De aandoening ontstaat juist in de groei, omdat het kraakbeen van de groeikern van de knobbel niet zoveel belasting verdraagt als bot. De klachten verdwijnen als de groeikern dicht is, omdat dan alle kraakbeen is omgezet in bot. Osgood Schlatter geeft klachten als een zichtbare bult onder de knie die pijn doet en warm aanvoelt.

De pijnklachten zullen zich vooral voordoen na sportactiviteiten waarbij veel wordt gerend, gesprint en gesprongen. Ook na fietsen, traplopen en knielen nemen de klachten toe vanwege de grote krachten op de kniepees en de bult. Bij jongens zien we Osgood Schlatter meer dan bij meisjes en treedt het op tussen de leeftijd van 10-15 jaar. Bij meisjes iets eerder, namelijk tussen de 8 en 13 jaar.

De pijnklachten zullen wisselend aanwezig zijn, soms geleidelijk ontstaan, soms acuut. Een kind zal gemiddeld ongeveer een half jaar last hebben van deze aandoening, waarbij een variatie mogelijk is van 2 maanden tot 2 jaar.

Afspraak maken